Баношът е каша, подобна на нашия качамак, но се приготвя малко по-различно. Хубавото в традиционната консумация на тази гозба е, че тя може да се гарнира с най-различни продукти при поднасянето й. В случая ще разгледаме варианта с краве сирене, пресен лук и сушени домати. Но в доста случаи вместо това се използват гъби, запържен лук и стрити люти чушки.
Необходими продукти:
- 100 г царевичен грис
- 300 мл готварска сметана
- 150 мл заквасена сметана
- 100 г краве сирене
- Пресен лук, за сервиране
- Сушени домати с босилек и чесън, за сервиране
- Сол на вкус
- Наситнен чесън, накиснат в оцет
Начин на приготвяне:
- Няколко скилидки чесън се нарязват на много ситно, слагат се в малка чашка или купичка и се заливат с достатъчно количество оцет.
- Сиренето се настъргва на ренде, зеленият лук се наситнява, а в една тенджерка се изсипват двата вида сметана. Разбъркват се и се слагат на умерен огън, докато сместа почти заври.
- С постоянно бъркане в съда се изсипва царевичният грис и ястието се посолява. Количеството сол зависи от това колко солено е сиренето, което ползвате.
- След 5 мин. се добавя и половината от самото сирене и кашата се разбърква.
- Всяка порция се сервира, поръсена със сушените домати, зеленият лук и малко от настърганото краве сирене. Отстрани се поднася изкиснатя в оцет чесън, за да може всеки да си слага, колкото му е сладко.