Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Банош със сирене: Закарпатският качамак

Рецептата дава широко поле за изява и импровизация

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
2’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Баношът е каша, подобна на нашия качамак, но се приготвя малко по-различно. Хубавото в традиционната консумация на тази гозба е, че тя може да се гарнира с най-различни продукти при поднасянето й. В случая ще разгледаме варианта с краве сирене, пресен лук и сушени домати. Но в доста случаи вместо това се използват гъби, запържен лук и стрити люти чушки.

Необходими продукти:

  • 100 г царевичен грис
  • 300 мл готварска сметана
  • 150 мл заквасена сметана
  • 100 г краве сирене
  • Пресен лук, за сервиране
  • Сушени домати с босилек и чесън, за сервиране
  • Сол на вкус
  • Наситнен чесън, накиснат в оцет

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Няколко скилидки чесън се нарязват на много ситно, слагат се в малка чашка или купичка и се заливат с достатъчно количество оцет.
  2. Сиренето се настъргва на ренде, зеленият лук се наситнява, а в една тенджерка се изсипват двата вида сметана. Разбъркват се и се слагат на умерен огън, докато сместа почти заври.
  3. С постоянно бъркане в съда се изсипва царевичният грис и ястието се посолява. Количеството сол зависи от това колко солено е сиренето, което ползвате.
  4. След 5 мин. се добавя и половината от самото сирене и кашата се разбърква.
  5. Всяка порция се сервира, поръсена със сушените домати, зеленият лук и малко от настърганото краве сирене. Отстрани се поднася изкиснатя в оцет чесън, за да може всеки да си слага, колкото му е сладко.

 

Дайте оценка:

Тагове: чесън пресен лук оцет заквасена сметана готварска сметана краве сирене грис царевица сушени домати