Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бабин лек при настинка: Супа от люти чушки

Ако вече няма съмнение, че сте болни, изпробвайте тази рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Тази супа от люти чушки е идеална за студените зимни дни и предлага уникален вкус, с който ще сгреете тялото и душата ви. Отлична е и за ударно лечение при кашлица, грип и настинка. Изяжте една вряла порция и легнете да поспите, като задължително си приготвите резервни дрехи под ръка, тъй като със сигурност ще се изпотите, защото точно това е и целта.

Вижте как да си приготвите това уникално ястие.

Необходими продукти:

  • 500 г люти чушки
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 голям картоф
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 1 домат (или 200 мл доматен сок)
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен кориандър

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре всички зеленчуци. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете картофа и моркова на малки кубчета. Нарежете зелената чушка на тънки лентички. Ако използвате пресен домат, обелете го и го нарежете на малки кубчета.
  2. В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и чесън и задушете за около 5 мин., докато омекнат и започнат да ухаят приятно.
  3. Добавете нарязаня картоф, морков и зелена чушка към тенджерата. Разбъркайте добре и оставете зеленчуците да се задушат за още 5 мин.
  4. Изпечете лютите чушки във фурната или на скара, докато ципата им стане черна и образува мехурчета. Поставете ги в купа и покрийте със стреч фолио, за да се задушат и да се обелят по-лесно. След като изстинат, обелете ги и почистете семките. Нарежете ги на малки парчета.
  5. Към задушените зеленчуци в тенджерата добавете нарязаните люти чушки и домата (или доматения сок). Налейте зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Намалете котлона и оставете всичко да къкри на слаб огън за около 20-25 мин.
  6. Подправете супата със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте я гореща, гарнирана с пресен кориандър.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер кориандър домати моркови картофи люти чушки чушки кромид лук зеленчуков бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче