Тази супа от люти чушки е идеална за студените зимни дни и предлага уникален вкус, с който ще сгреете тялото и душата ви. Отлична е и за ударно лечение при кашлица, грип и настинка. Изяжте една вряла порция и легнете да поспите, като задължително си приготвите резервни дрехи под ръка, тъй като със сигурност ще се изпотите, защото точно това е и целта.
Вижте как да си приготвите това уникално ястие.
Необходими продукти:
- 500 г люти чушки
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 1 голям картоф
- 1 морков
- 1 зелена чушка
- 1 домат (или 200 мл доматен сок)
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Измийте добре всички зеленчуци. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете картофа и моркова на малки кубчета. Нарежете зелената чушка на тънки лентички. Ако използвате пресен домат, обелете го и го нарежете на малки кубчета.
- В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и чесън и задушете за около 5 мин., докато омекнат и започнат да ухаят приятно.
- Добавете нарязаня картоф, морков и зелена чушка към тенджерата. Разбъркайте добре и оставете зеленчуците да се задушат за още 5 мин.
- Изпечете лютите чушки във фурната или на скара, докато ципата им стане черна и образува мехурчета. Поставете ги в купа и покрийте със стреч фолио, за да се задушат и да се обелят по-лесно. След като изстинат, обелете ги и почистете семките. Нарежете ги на малки парчета.
- Към задушените зеленчуци в тенджерата добавете нарязаните люти чушки и домата (или доматения сок). Налейте зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Намалете котлона и оставете всичко да къкри на слаб огън за около 20-25 мин.
- Подправете супата със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте я гореща, гарнирана с пресен кориандър.