Необходими продукти:
- 1 кг пилешки черен дроб, почистен
- Краве масло
- 1/2 глава червен лук, наситнен
- 3 скилидки чесън, на едро
- 1 морков, на кубчета
- 1 дафинов лист
- Пресен магданоз
- 2 зрънца бахар
- Девисил
- Чубрица
- Черен пипер
- 1 жълтък
- 1/2 кофичка кисело мляко
- Сокът от 1/2 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- Червен пипер
- 1 стрък целина
- Кубче телешки бульон
- 1 топка фиде
Начин на приготвяне:
- Черният дроб се поставя в една тенджера и се залива със студена вода. Слага се на умерено силен огън и се изчаква водата да заври. 15 минути след това се сваля от котлона.
- В нагорещен тиган с 1/2 с.л. краве масло и 2 с.л. зехтин се запържват чесънът, червеният лук, морковът и стъблото от целина, нарязано на ситно. Листата се запазват за накрая. Добавят се малко черен пипер, щипка сол, дафиновият лист и бахарът.
- След 5 мин. дробът се нарязва на кубчета и се слага при зеленчуците, като се пържи с тях за около 3 мин.
- Добавят се червеният пипер и кубчето бульон. Налива се литър гореща вода и като заври, чорбата се посолява и се опитва. Всичко се оставя да къкри за 10 мин.
- Слага се фидето и гозбата се овкусява с девисила, чубрицата и много черен пипер.
- В малък тиган на слаб котлон се разтопяват 25-30 г краве масло, а през това време в купичка се разбъркват 2 с.л. зехтин с киселото мляко, жълтъка и лимоновия сок. Когато маслото започне да бълбука, сместа от купата се излива и всичко се разбърква. Застройката е готова, когато започне да завира.
- В нея се излива 1 черпак от бульона на чорбата и след разбъркване цялата смес се налива на тънка струйка в тенджерата. Добавя се наситнен пресен магданоз, котлонът се спира и ястието се захлупва за 10-15 мин. с капака на съда.
- Сервира се с препечени филийки и се слагат допълнително черен пипер, оцет и лютива подправка за доовкусяване по желание.