Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматна пилешка дроб чорба

Тази вкусотия не е за изтърване

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешки черен дроб, почистен
  • Краве масло
  • 1/2 глава червен лук, наситнен
  • 3 скилидки чесън, на едро
  • 1 морков, на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • Пресен магданоз
  • 2 зрънца бахар
  • Девисил
  • Чубрица
  • Черен пипер
  • 1 жълтък
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сокът от 1/2 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Червен пипер
  • 1 стрък целина
  • Кубче телешки бульон
  • 1 топка фиде

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Черният дроб се поставя в една тенджера и се залива със студена вода. Слага се на умерено силен огън и се изчаква водата да заври. 15 минути след това се сваля от котлона.
  2. В нагорещен тиган с 1/2 с.л. краве масло и 2 с.л. зехтин се запържват чесънът, червеният лук, морковът и стъблото от целина, нарязано на ситно. Листата се запазват за накрая. Добавят се малко черен пипер, щипка сол, дафиновият лист и бахарът.
  3. След 5 мин. дробът се нарязва на кубчета и се слага при зеленчуците, като се пържи с тях за около 3 мин.
  4. Добавят се червеният пипер и кубчето бульон. Налива се литър гореща вода и като заври, чорбата се посолява и се опитва. Всичко се оставя да къкри за 10 мин.
  5. Слага се фидето и гозбата се овкусява с девисила, чубрицата и много черен пипер.
  6. В малък тиган на слаб котлон се разтопяват 25-30 г краве масло, а през това време в купичка се разбъркват 2 с.л. зехтин с киселото мляко, жълтъка и лимоновия сок. Когато маслото започне да бълбука, сместа от купата се излива и всичко се разбърква. Застройката е готова, когато започне да завира.
  7. В нея се излива 1 черпак от бульона на чорбата и след разбъркване цялата смес се налива на тънка струйка в тенджерата. Добавя се наситнен пресен магданоз, котлонът се спира и ястието се захлупва за 10-15 мин. с капака на съда.
  8. Сервира се с препечени филийки и се слагат допълнително черен пипер, оцет и лютива подправка за доовкусяване по желание.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън черен пипер червен пипер девисил чубрица дафинов лист червен лук моркови целина пресен магданоз телешки бульон кисело мляко лимонов сок бахар черен дроб жълтък фиде