Райската ябълка е един от най-полезни плодове, които можем да консумираме през есента и зимата. Със своя наситено оранжев цвят, сладък вкус и богато съдържание на хранителни вещества, тя не само е способна да ни донесе наслада, но и да ни направи по-здрави.
Ако се чудите как да я използвате по друг начин, а не само да я консумирате в суров вид, ще ви дадем няколко идеи, които да превърнете в следващия си кулинарен шедьовър.
Салата с райски ябълки, рукола и орехи
Комбинирайте нарязани на тънки резени райска ябълка с рукола и натрошени орехи. Добавете сирене фета за по-богат вкус. Залейте със зехтин, лимонов сок и мед за дресинг с леко сладък вкус.
Салатата е свежа и ароматна, подходяща за предястие или лека вечеря. Може да добавите и парченца прошуто за по-солена нотка и повече протеин. Сервирайте веднага, за да ѝ се насладите, когато е съвсем свежа. Това е перфектна салата за всякакви поводи по това време на годината.
Крем супа от райски ябълки и моркови
Запържете нарязан лук и чесън в малко зехтин. Добавете моркови и райски ябълки, нарязани на кубчета. Залейте с пилешки или зеленчуков бульон и варете до омекване. Пасирайте супата до гладка консистенция. Подправете със сол, черен пипер и щипка канела за по-екзотичен вкус. Сервирайте с крутони или запечени леко на сух тиган тиквени семки.
Тази супа е питателна и идеална за студените дни.
Пилешко филе с райски ябълки и розмарин
Запържете пилешки фиенца до златисто в тиган с малко масло. Извадете ги и добавете в същия тиган нарязани райски ябълки и пресен розмарин. Залейте с малко балсамов оцет и мед, за да направите ароматен сос. Върнете пилешките филета обратно в тигана и задушете за няколко минути. Поднесете с ориз или картофено пюре.
Ястието е ароматно, леко сладко, а месото - много сочно. Това е чудесна вечеря за специални поводи или делнични вечери.
И за десерт - тарт с райски ябълки и канела
Пригответе тесто за тарт или използвайте готово. Подредете резени райски ябълки върху тестото. Поръсете със захар, канела и малко масло на кубчета. Печете на 180°C за около 30-40 минути или до златисто.
Сервирайте сладкиша топъл с топка ванилов сладолед. Този класически десерт е идеален за семейни събирания или празнични вечери.