Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави домашен чипс

Отнема време, но резултатът си заслужава на 100%

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Доста по-лесно е човек просто да си отвори един пакет и да седне пред телевизора. Но усилията по направата на домашен чипс си носят своите предимства. Да не говорим и че със сигурност той е в пъти по-здравословен или, ако щете, поне по-малко вреден от фабричните си "братовчеди".

За да се постигне идеалния резултат, са необходими само три съставки.

Снимка: iStock by Getty Images

Картофи, олио и сол.

Относно картофите:

Те трябва да бъдат от определен сорт. Попитайте местния зеленчукар кои картофи са подходящи за пържене. Те трябва да са богати на нишесте и да отделят минимално количество влага. Такива са например картофите Айдахо.

Как се приготвят:

На първо време, необходимо е подходящо ренде за зелнчуци, за да могат да се оформят перфектните тънки резени.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако не разполагате с такова, можете много лесно да се сдобиете с идеалното ренде за чипс и зеленчуци само с един клик:

Gefu V-образно ренде

V-образното ренде Gefu Violino е специалистът по всички въпроси, свързани с рязане и оформяне.

След това е изключително важно вече разрязаните картофи да се потопят в ледена баня. Това кара порите им да се свият и "запечатат", като по този начин резултатът ще е максимално хрупкав.

Снимка: iStock by Getty Images

Не трябва да се пропуска и тяхното подсушаване в подходяща кърпа.

Мазнината в тигана трябва да е много добре загрята. Един удобен начин тя да се провери за готовност е да се потопи едно малко парченце хляб. Ако то се изпържи до кафяв загар за 50-60 секунди или по-бързо, значи може да се започне с приготвянето на чипса.

Снимка: iStock by Getty Images

Последната, но не по-малко отговорна стъпка, е вече изпържените резенчета да се сложат върху кухненска хартия или кърпа, за да се отцедят от мазнината. Това обаче е важно да се прави като картофите се редят на един слой! Иначе те ще омекнат и ще се загуби желаният ефект.

Снимка: iStock by Getty Images

Остава само да се посолят и да се сервират в подходяща купа.

 

Дайте оценка:

Тагове: сол олио картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче