Доста по-лесно е човек просто да си отвори един пакет и да седне пред телевизора. Но усилията по направата на домашен чипс си носят своите предимства. Да не говорим и че със сигурност той е в пъти по-здравословен или, ако щете, поне по-малко вреден от фабричните си "братовчеди".
За да се постигне идеалния резултат, са необходими само три съставки.
Картофи, олио и сол.
Относно картофите:
Те трябва да бъдат от определен сорт. Попитайте местния зеленчукар кои картофи са подходящи за пържене. Те трябва да са богати на нишесте и да отделят минимално количество влага. Такива са например картофите Айдахо.
Как се приготвят:
На първо време, необходимо е подходящо ренде за зелнчуци, за да могат да се оформят перфектните тънки резени.
Ако не разполагате с такова, можете много лесно да се сдобиете с идеалното ренде за чипс и зеленчуци само с един клик:
След това е изключително важно вече разрязаните картофи да се потопят в ледена баня. Това кара порите им да се свият и "запечатат", като по този начин резултатът ще е максимално хрупкав.
Не трябва да се пропуска и тяхното подсушаване в подходяща кърпа.
Мазнината в тигана трябва да е много добре загрята. Един удобен начин тя да се провери за готовност е да се потопи едно малко парченце хляб. Ако то се изпържи до кафяв загар за 50-60 секунди или по-бързо, значи може да се започне с приготвянето на чипса.
Последната, но не по-малко отговорна стъпка, е вече изпържените резенчета да се сложат върху кухненска хартия или кърпа, за да се отцедят от мазнината. Това обаче е важно да се прави като картофите се редят на един слой! Иначе те ще омекнат и ще се загуби желаният ефект.
Остава само да се посолят и да се сервират в подходяща купа.