Спреят за готвене е почти магически и има множество приложения в кухнята. С него ще улесните отлепването на домашно приготвени бисквити от тавата, ще оформите кюфтетата с лекота, а миенето на рендето след настъргване на сирена ще бъде като детска игра.
Спреят е патентован за първи път през 1957 г. на имената на Артур Майерхоф-старши и Леон Рубин. Едно впръскване от него, траещо малко повече от 1 сек., ви осигурява покритие, което се равнява на 1 с.л. масло или друга мазнина.
Основната функция на спрея за готвене е да предотврати залепването на храната по различни повърхности. Недостатъкът му обаче е, че заради натрупващите се остатъци от лецитина, който съдържа, не се препоръчва да се използва върху готварски принадлежности с незалепващо покритие. Например, когато спреят попадне върху тиган с подобно покритие, почистването му става доста по-трудно. Това се дължи на идеята, че тези съдове се нагряват и съответно изстиват по-бързо, което затруднява премахването на залепналата мазнина. Така спреят би могъл да се натрупа, особено ако използвате повече количество. Натрупванията ще забележите отстрани на тигана, а не там, където готвите храната.
Ето защо спреят за готвене не е най-подходящата мазнина, с която да напръскате кошницата на еърфрайъра, тъй като и тя има незалепващо покритие. Освен това, заради ниската му точка на горене, спреят може да промени цвета на храната, както и да направи вкуса ѝ неприятен.
Как най-лесно да предотвратите залепването в кошницата на вашия еърфрайър
Уредът за готвене на горещ въздух придава на храната приятна хрупкавост, без да се налага да я пържите по традиционния начин. За да предотвратите залепването ѝ в кошницата, използвайте мазнина с висока точка на горене, като масло от авокадо, рапица, сусамово олио или такова от слънчоглед. Количеството трябва да е малко и е достатъчно да го размажете със силиконова четка или с кухненска хартия. Пречистеното масло гхи също е подходящо за готвене в еърфрайър.