Как се кипва вода на котлона е може би едно от най-лесните и основни неща, които човек научава още като дете.
Какво толкова съществено има обаче в това да бъде напълнена една тенджера с вода и да се поставена на котлона, докато започне да ври?
Да, звучи крайно елементарно, но както зад всяка друга елементарна задача, така и зад тази се крият някои хитрини.
Щом бъдат усвоени техниките на варене - при висока и ниска температура или на пара - пред вас се отварят куп нови възможности за кулинарни предизвикателства.
Научите ли се да владеете изкуството на варенето, ще може без проблем да приготвяте паста до съвършенство, да извличате и най-дълбоките вкусове от месните и зеленчукови бульони, да приготвяте без никакво затруднение поширани или твърдо сварени яйца за закуска, както и да задушите на пара броколи за лека вечеря в натоварените делнични дни. Варенето също е от съществено значение за нико бюджетните, но много вкусни ястия като боб и леща, до които понякога се налага да прибегнем по необходимост.
Та, какво трябва да знаем за варенето?
Варене може да се случва в три случая:
Когато водата кипне (на около 100 градуса) и в нея се образуват доста активни мехурчета. Тогава тя е подходяща за приготвяне на паста и твърдосварени яйца. И един съвет от професионалистите: Водата ще заври по-бързо без сол, така че запазете я за етапа, в който се появят мощните мехурчета.
Бавното варене се случва тогава, когато водата не е достигнала точката на кипене (около 96 градуса). Тази темпеатура се препоръчва за правенето на бульони, което ви дава гаранция, че полезните им вещества няма да изчезнат заедно с изпаренията от врящата в тенджерата вода.
Последният метод за варене е на най-ниска температура (от 87 до 96 градуса). Доста познат е под наименованието "къкрене". Тази техника може да ви бъде полезна при приготвянето на различни варива - боб, леща, нахут, за поширане на яйца и за приготвянето на богати на вкус месни бульони.