Уокът е един от най-любимите кухненски съдове, който позволява бързо и най-вече здравословно готвене. Ето няколко идеи за няколко вкусни ястия, които можете да си приготвите с негова помощ.
Пилешко със зеленчуци
Това класическо ястие е лесно и бързо за приготвяне. Запържете нарязано на кубчета пилешко месо в малко олио до златисто. Добавете нарязани чушки, моркови, броколи и гъби. Подправете със соев сос, чесън и джинджифил. Гответе всичко заедно, докато зеленчуците омекнат. Сервирайте върху ориз или нудли.
Скариди с чили и лайм
Започнете със запържване на скаридите в уока с малко зехтин. Добавете нарязан лук, чесън и люта чушка. След като скаридите се сготвят, добавете сок от лайм, кориандър и рибен бульон. Разбъркайте добре и сервирайте с пресен кориандър и резенчета лайм.
Тофу с фъстъчен сос
Нарежете тофуто на кубчета и го запечете в уока до златисто. Добавете нарязани чушки, моркови и зеле. Пригответе смес от фъстъчено масло, соев сос, мед и лимонов сок. Изсипете я върху тофуто и зеленчуците и разбъркайте добре. Сервирайте с варен ориз.
Свинско с ананас
Запържете нарязаното на тънки лентички свинско месо в уока до златисто. Добавете резени ананас, червена чушка и лук. Подправете със соев сос, мед и малко кафява захар. Гответе, докато свинското стане крехко и ароматно. Сервирайте с гарнитура от ориз басмати.
Зеленчукова юфка
Загрейте уока и добавете малко сусамово олио. Запържете нарязани зеленчуци като моркови, тиквички, китайско зеле и гъби. Добавете сварена и отцедена юфка и подправете със соев сос, чесън и джинджифил. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Паста "Пад тай"
Пригответе паста по избор (оризова или пшенична) и я оставете настрани. В уока запържете яйца, след което ги нарежете на ивици. Добавете нарязани зеленчуци като моркови, соеви кълнове и лук. Смесете всички съставки с предварително приготвената паста и подправете със сос "Пад тай" (смес от соев сос, тамаринд и захар). Поръсете с натрошени ядки и кориандър преди сервиране.