Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сред природата: Три ястия на жар

Напалете си огън и хапнете вкусно с приятелите си

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

*Припомняме, че може да се пали огън само на позволените и обозначени за целта места. Бъдете внимателни и отговорни.

Когато сме сред природата, нищо не може да се сравни с вкуса на храната, приготвена на огън. По нашите гори има много заслони, чешмички и беседки и те са рай за туриста, особено през лятото, когато в градовете "камакът се пука", но и през топлите дни на есента изобщо не са за пропускане.

Ето една класическа комбинация за ястия, приготвени на скаричка в жарта, с която никога няма да сбъркате. Вземете си и бира (без шофьорите, разбира се), сложете я да се охлажда в реката и вижте какво можете да си пекнете, докато я чакате да се изстуди.

Снимка: iStock by Getty Images

Класическите пържоли

  1. Мариновайте ги предварително със сол, черен пипер, мащерка и червен пипер. Добавете зехтин и лимонов сок. Ако имате буркан с кисели краставички, излейте сока им в маринатата. Оставете месото да почине поне 30 минути, за да поеме ароматите.
  2. Когато имате готова жарава, поставете скаричката директно върху нея. Оставете я да се нагрее за около 10 мин.
  3. Поставете маринованите мръвки отгоре и ги печете като ги обръщате от време на време. Това обикновено отнема около 5-7 мин. на пържола.
  4. Слагайте всяка готова пържола в тенджерка или друг съд с капак, хем за да се позадушат, хем и да не изстиват.

Снимка: iStock by Getty Images

Гриловани зеленчуци

  1. Нарежете чушки и тиквички на едри парчета. Гъбите нека останат цели.
  2. Поставете ги в найлонов плик и добавете малко зехтин, сол, черен пипер, цели скилидки чесън, резени лимон (четвъртинки), мащерка и риган.
  3. Затворете плика и го разклаетете, за да се смесят добре зеленчуците с маринатата.
  4. Оставете ги да престоят така за 15 мин. или повече.
  5. Изпечете ги на скаричката, докато омекнат и получат лек карамелен цвят.

Снимка: iStock by Getty Images

Царевица на жар

  1. Изберете пресни кочани царевица, обелете ги и ги оваляйте в краве масло, сол, пресован чесън и малко черен пипер.
  2. Поставете ги направо върху жарта и ги обръщайте редовно, докато зърната станат меки и златисти. Ще се получи и хрупкава овъглена коричка.
  3. Сложете готовата царевица в тенджерката при пържолите за 5 мин., за да се позадуши и да си пусне аромата.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка бира свинско телешко риган лимон тиквички лимонов сок царевица печени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче