Мусаката е едно от най-обичаните ястия на нашата трапеза, но традиционната рецепта включва кайма, а така ястието не е подходящо за вегетарианци или по време на пости. За щастие, съществуват много негови постни разновидности, които са не по-малко вкусни.
Постна мусака с леща
Тук лещата се готви със зеленчуци като лук, моркови, чушки и домати, след което се смесва с ориз и подправки. Сместа се нарежда в тава, покрива се с картофи и се пече до златисто. Резултатът е едно питателно и силно ароматно ястие.
С гъби
Те придават богат и наситен вкус на тази постна мусака. Задушават се с лук, чесън и различни подправки, след което се смесват с нарязани на кубчета картофи и резени тиквички. Всичко това се реди в тава и се залива с доматен сос. Пече се до готовност на картофите.
Мусака с патладжан
Патладжаните са отличен заместител на месото в мусаката. Нарежете ги на тънки филийки и ги запечете леко преди да ги сложите в тавата. След това ги редувайте със слоеве от задушени зеленчуци (като лук, чушки, домати) и предварително приготвено картофено пюре. Завършете с настърган кашкавал или тофу и изпечете до златисто.
Вариант с киноа
В този вариант на постната мусака киноата се готви с лук, чесън, моркови и спанак. Сместа се разпределя в тава и се покрива с нарязани на кръгчета картофи. Залива се с доматен сос и се пече до готовност.
Мусака с булгур
Ето още една отлична алтернатива на месото, с която да разнообразим класическата рецепта. Булгурът се приготвя с лук, моркови, целина и домати. Сместа се нарежда в тава, покрива се с картофи и се пече до златисто.