Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Есенни вкусове от Полша

Запознайте се с тези традиционни полски рецепти

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Есента в Полша е сезон на изобилие, характерен с богата реколта и разнообразие от пресни продукти, които вдъхновяват традиционните за страната ястия. Това е време за събиране със семейството и приятелите, съпроводено от меката топлина на домашно приготвената храна. Нека разгледаме и се вдъхновим от някои от най-емблематичните есенни полски ястия, които отлично улавят духа на сезона.

Снимка: iStock by Getty Images

Пироги

Те са любимо ястие на поляците, което обикновено се сервира като предястие или основно. Тези малки тестени вкусотии, пълни с месо, зеленчуци или сладка плънка, често се приготвят и с картофено брашно. През есента могат да включват плънка от кисело зеле, гъби или тиква, което им придава богат, топъл вкус, който идеално улавя атмосферата на сезона.

Снимка: iStock by Getty Images

Бигош

Това е едно от класическите полски ястия, състоящо се от кисело зеле, говежда или смесена кайма, лук, моркови и подправки, задушени заедно. Рецептата може да варира според регионалните предпочитания - някои версии включват добавяне на сушени плодове или бял боб.

Снимка: iStock by Getty Images

Рибена чорба

Основните съставки са риба, която се сварява цяла с главата, телешки бульон, лук, целина и различни подправки. След като рибата се свари, се изважда и се оставя да изстине, накъсва се на парченца, които могат да се сервират отделно или направо в купичките. Резултатът е много ароматен и допринася по един елегантен начин за поддържането на домашния уют в по-хладните есенни дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Картофени палачинки

За тях се прави смес от настъргани картофи и кромид лук, към която се добавят сол, черен пипер, едно яйце и брашно. От купата се гребе с лъжица и всяка палачинка се пържи в нагорещено олио за 2-3 мин., след което се обръща. При сервиране се поднася кисело мляко или заквасена сметана.

Снимка: iStock by Getty Images

"Кутия"

Това е популярен десерт, който се ползва като вкусно лакомство за есенните събирания и празници като Денят на Вси светии, силно почитан от поляците. Прави се от варено жито или други сходни култури, смесени с мед, орехи и сушени плодове. Тази сладка и питателна комбинация от продукти символизира връзката между живота и смъртта, както и копнежът за вечен живот.

Снимка: iStock by Getty Images

Каша с бекон и кисело зеле

За рецептата се използват най-често грис или елда, бекон, кисело зеле, лук и гъби. Ястието се гарнира с натрошено сирене и се запича до златисто кафяво. Това е гозба, която определено стопля душата.

Дайте оценка:

Тагове: риба черен пипер кисело зеле олио моркови свинско телешко пилешко бекон тиква телешки бульон картофи яйца заквасена сметана кисело мляко бял боб мед краве сирене орехи гъби кромид лук брашно тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче