Веднага ще ви кажем, че тази напитка е световна тенденция! Защо? Защото е синя!
Напоследък сините храни и напитки имат своето почетно място в кулинарията. Причината? Първо, те са доста фотогенични и от техните снимки стават истински хитове в социалните медии. Най-известната от тях е синият чай. Добива се от венчелистчетата, или дори от целия цвят на пеперудения грах, който е известен също като Clitoria ternatea.
Произходът на тази напитка се губи някъде из дълбините на Азия, откъдето славата ѝ се разпространява през последните години до почти всяко кътче на земята. Основната му характеристика е, че когато е в течна форма и се комбинира с друг течен елемент с различно pH, като лимонов сок например, той променя цвета си и се превръща от син в лилав.
Как се използва? По много различни начини. Ще откриете някои от тях в следващите редове:
Като чай. Венчелистчетата на цветето се слагат в гореща вода и след това напитката се пие чиста или придружена със захар, мед или мляко.
Като боя. Искате ли да сервирате син ориз или паста? Ами, просто сварете изделието във вода, в която предварително сте добавили няколко увити листа от пеперуден цвят (Внимание! Трябва да ги извадите преди да сложите макароните или ориза във водата да се варят).
Като студен чай. Подсилете с канела, джинджифил и мента или само с една от тези съставки. Резултатът е гарантирано добър.
Като коктейл. Алкохолен или не, комбинирайте синия чай с всичко останало и поднесете с много лед.
Чаят от цвят на пеперуден грах не съдържа кофеин. Вкусът му се характеризира като землист, а мнозина го оприличават на вкуса на зеления чай. Може да се намери на пазара и под формата на прах, който след това се използва за украса на много ястия както солени, така и сладки.
Син чай може да опитате и в София. Ето къде.