Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козунак (като за закуска)

Пухкав и вкусен

От Диана Иванова Диана Иванова
20’ Подготовка
1’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

 

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 100 мл. прясно мляко
  • 150 гр. заквасена сметана
  • 50 мл. олио
  • 70 гр. масло
  • 1с.л. кора от лимон
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 1 пакетче суха мая
  • 100 мл. топла вода
  • 1 ванилия
  • 5 капки есенция ром
  • локум, стафиди, червена боровинка, ядки
  • свинска мас за месенето
  • 1кг. брашно

Начин на приготвяне:

 

  1. Захранваме маята, като я изсипем в 100 мл. топла вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.
  2. Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавяме млякото, сметаната,олиото, разтопеното масло, сока и кората от лимон, ванилията, и есенцията ром. Разбъркваме ги добре, добавяме втасалата мая и постепенно прибавяме брашното.
  3. Замесваме меко тесто, като постоянно омазняваме ръцете си със свинска мас за да не лепне.
  4. Оставяме тестото да втаса за 30 мин., след което го премесваме.
  5. Добавяме локума,стафидите, боровинките, ядките и оформяме козунака.
  6. Намазваме го с разбито яйце, поръсваме го обилно със захар и го печем на 180 градуса за 40 мин.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио стафиди лимон яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко заквасена сметана есенция ром суха мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче