1 с.л. мед
100 г масло
200 г бял шоколад
100 г брашно
100 г захар
5 яйца
1 с.л. екстракт от ванилия
Разтопете шоколада и маслото в огнеупорна купа в микровълновата фурна като разбърквате на всеки 20 секунди, за да не загори или на водна баня на котлона, като внимавате водата да не докосва купата и да не завира. В друга купа разбъркайте яйцата със захарта и добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте до хомогенност. Добавете и брашното и отново разбъркайте, докато не се получи еднородна смес. Намажете обилно с масло дъното и стените на 4 метални форми за крем карамел или други налични, подходящи да поберат получената смес. Поръсете дъното и стените им с брашно, така че да се образува тънък слой. Разделете сместа между четирите форми и замразете за поне 2 часа. Загрейте фурната на 200°C и след като е добре загрята поставете замразените десери да се пекат. Ще отнеме между 17 до 20 минути в зависимост от фурната, в която печете. Идеята е центърът да остане течен. За кулито измийте ягодите, нарежете ги на парчета и добавете меда. Пюрирайте с пасатор или кухненски робот и оставете настрана. Готовите лава кейкове оставете да изстинат за 2 минути, след това внимателно прокарайте нож покрай страните на формата и обърнете десерта върху чинията, в която ще сервирате. Украсете с кулито и пресни ягоди и сервирайте веднага.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност