Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Месеница от лимецово брашно и квас с извара, коприва, риган и семена

От Станислава Белоева Станислава Белоева

Тесто:

500г лимецово брашно
1 с.л. морска сол
2 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
25 г сух лимецов квас
300 мл кисело мляко
1 яйце
2 с.л. зехтин

Плънка:

2 шепи коприва
200 г извара
2 с.л. сух риган
2 с.л. зехтин
100 г семена (тиквени, сусам, чия)


От изброените продукти замесваме меко тесто, разделяме го на три топки и всяка от тях разточваме до размера на дъното на тавата, в която ще печем. Плънката приготвяме от задушената и наситнена коприва в зехтин, добавяме изварата и ригана, разпределяме я върху двата блата равномерно, слагаме ги един върху друг и отгоре покриваме с третия блат. Срязваме ги надълго на две части и усукваме всяка част 4-5 пъти в противоположни посоки.

Намазваме с разбит белтък, посипваме със семена и оставяме да втаса за час. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче