Необходими продукти:
- 1 малка глава карфиол
- 1 малка глава броколи
- 150 г синьо сирене (например горгонзола или рокфор)
- 200 мл сметана за готвене
- 100 г настърган пармезан
- 2 яйца
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 с.л. брашно (по желание, за сгъстяване)
- 1/2 ч.ч. прясно мляко (ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
- Разделете карфиола и броколите на розички. Сложете ги в голяма тенджера с вряща, подсолена вода и ги варете за 5-7 минути, докато станат леко меки, но все още хрупкави.
- Изцедете ги добре и ги оставете настрана, за да се отцедят напълно от водата.
- В средно голям съд загрейте зехтина на средна температура и добавете чесъна на прах.
- Ако използвате брашно, добавете го към зехтина и го запържете за 1-2 минути.
- Постепенно добавяйте сметаната, като бъркате, за да не се образуват бучки. След като сосът се сгъсти, добавете прясното мляко (ако желаете да го направите по-рядък).
- Намалете огъня и натрошете синьото сирене в соса. Разбърквайте, докато се разтопи и смесета стане кремообразна.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В голяма тава зпоставете карфиола и броколите.
- Изсипете соса със синьото сирене върху тях, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити.
- В малка купа разбийте яйцата и ги добавете към сместа, след което разбъркайте добре. Може да добавите и малко сол и черен пипер на вкус.
- Поръсете с настърган пармезан отгоре.
- Поставете тавата във фурната и печете за около 25-30 минути, или докато запеканката стане златистокафява.
- Ако желаете да получите по-хрупкава коричка, може да включите функцията "грил" на фурната за последните 5 минути от печенето.
- Извадете запеканката и я оставете да се охлади за 5 минути преди да я сервирате.
- Поднесете я като основно ястие или като гарнитура към месо и риба.