Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Запеканка с карфиол, броколи и синьо сирене

В духа на сезона

25’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол
  • 1 малка глава броколи
  • 150 г синьо сирене (например горгонзола или рокфор)
  • 200 мл сметана за готвене
  • 100 г настърган пармезан
  • 2 яйца
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. брашно (по желание, за сгъстяване)
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко (ако е необходимо)

Начин на приготвяне:

  1. Разделете карфиола и броколите на розички. Сложете ги в голяма тенджера с вряща, подсолена вода и ги варете за 5-7 минути, докато станат леко меки, но все още хрупкави.
  2. Изцедете ги добре и ги оставете настрана, за да се отцедят напълно от водата.
  3. В средно голям съд загрейте зехтина на средна температура и добавете чесъна на прах.
  4. Ако използвате брашно, добавете го към зехтина и го запържете за 1-2 минути.
  5. Постепенно добавяйте сметаната, като бъркате, за да не се образуват бучки. След като сосът се сгъсти, добавете прясното мляко (ако желаете да го направите по-рядък).
  6. Намалете огъня и натрошете синьото сирене в соса. Разбърквайте, докато се разтопи и смесета стане кремообразна.
  7. Загрейте фурната на 180 градуса.
  8. В голяма тава зпоставете карфиола и броколите.
  9. Изсипете соса със синьото сирене върху тях, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити.
  10. В малка купа разбийте яйцата и ги добавете към сместа, след което разбъркайте добре. Може да добавите и малко сол и черен пипер на вкус.
  11. Поръсете с настърган пармезан отгоре.
  12. Поставете тавата във фурната и печете за около 25-30 минути, или докато запеканката стане златистокафява.
  13. Ако желаете да получите по-хрупкава коричка, може да включите функцията "грил" на фурната за последните 5 минути от печенето.
  14. Извадете запеканката и я оставете да се охлади за 5 минути преди да я сервирате.
  15. Поднесете я като основно ястие или като гарнитура към месо и риба.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин яйца прясно мляко готварска сметана карфиол броколи пармезан синьо сирене чесън на прах брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче