за 8 порции
тавичка 28 см
500 г спанак
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
2 с .л. масло(зехтин)
200 г тиквички
200 г извара
60 г пушено сирене
300 мл прясно мляко
200 мл готв. сметана
5-6 яйца според големината
3 с.л. грис (брашно)
сол, индийско орехче, черен пипер
3-4 бр.червени печени чушки
масло за намазване
50 г сирене чедър
добра добавка са гъбите
Маслото се загрява и в него се задушават лука и чесъна до омекване.
Прибавя се нарязан на ивички спанак и се готви за 2-3 минути
В дълбок съд се смесват изварата, разбитите яйца, млякото, сметаната, грисът и подправките.
Тиквичките се настъргват на ренде и се добавят към млечната смес.
Накрая се добавя и спанакът .Всичко се разбърква
Тавичката се намазва с масло и поръсва много леко с грис.
Нарязаните печени чушки се подреждат на дъното.
Изсипва се приготвената млечно-зеленчукова смес.
Отгоре се нареждат парченца от пушеното сирене.
Пече се на 200 С за около 30-40 минути (издува се, ври и започва да се отделя от стените).
Изважда се и отгоре се подреждат парчета чедър или се настъргва (може и друго сирене).
Връща се във фурната и се запича до получаване на коричка, за около 10 минути.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.