Необходими продукти:
- 2 супени лъжици чесново масло
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета от по 1 см
- 1 жълта чушка, нарязана на кубчета от по 1 см
- 500 мл паста пене без глутен
- 400 г консерва нарязани домати
- 500 мл зеленчуков бульон без глутен
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 3 х 145 г консерви риба тон, отцедени
- голяма шепа бейби спанак, грубо нарязан
- 50 г екстра зрял чедър, настърган
За соса:
- 4 супени лъжици (35 г) масло
- 3 супени лъжици (35 г) безглутеново обикновено брашно
- 500 мл прясно мляко
- 75 г екстра зрял чедър, настърган
- 1 ч.л. едрозърнеста горчица, по желание
Начин на приготвяне:
- Изсипете чесновото масло в голяма тенджера с капак на среден огън. Сложете нарязаните чушки и ги запържете за 3-4 минути, за да омекнат леко.
- Добавете пастата, нарязаните домати, зеленчуковия бульон, доматеното пюре и по ¼ чаена лъжичка сол и смлян черен пипер. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри под капак за 10-12 минути, докато пастата се свари.
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Махнете капака от тенджерата и внимателно сложете рибата тон и спанака. Оставете да къкри за кратко, докато сосът се сгъсти и спанакът омекне, 2-3 минути.
- Прехвърлете пастата в голям съд за печене (23 см х 33 см), отгоре намажете соса, след това настъргания чедър.
- Сложете във фурната за 15 минути, докато придобие златистокафяв цвят.
- Сервирайте веднага.