Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Яхния от тиква и нахут с ароматни подправки

Сгряваща тялото

15’ Подготовка
35’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
  • 1 чаша сварен нахут (или 1 консерва нахут, изцеден и изплакнат)
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч.л. настърган джинджифил (по желание)
  • 1 ч.л. къри
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер 
  • 400 мл кокосово мляко
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен кориандър за гарниране (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Започнете, като загреете зехтина в голям съд на средна температура. Добавете лука и го сотирайте за около 5-7 минути, докато стане прозрачен. След това добавете чесъна и джинджифила и гответе още 1-2 минути.
  2. Добавете нарязаната тиква в съда и гответе за около 5 минути, като разбърквате.
  3. След това сложете кърито, куркумата, кимиона и червения пипер и разбъркайте отново добре, за да се смесят всички съставки.
  4. Добавете нахута. Изсипете кокосовото мляко и зеленчуковия бульон и оставете да кипне. Намалете температурата и нека яхнията да къкри на тих огън за около 20-25 минути, или докато тиквата омекне.
  5. След като яхнията е готова, подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте я гореща, гарнирана с пресен кориандър, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер кориандър къри лук тиква джинджифил кимион куркума нахут кокосово мляко зеленчуков бульон