пакет бишкоти Савоярди
ягоди - около 500 гр
4 яйца за крема
маскарпоне - 500 г
чаша разбита сладкарска сметана
1 ванилия.
Яйцата ги разбих отделно жълтъците от белтъците с по 3 лъжици пудра захар. Белтъците се бият на твърд сняг, а жълтъците, докато удвоят обема си. Смесих яйчните смеси с маскарпонето, сметаната и ванилията. След това започнах да редя във форма за торта, която после се отваря - ред бишкоти, потопени в домашно приготвен компот от ягоди (който приготвих, като 100 грама от ягодите посипах със 100 г захар, 200 г вода и сварих около 5 мин.), отгоре върху бишкотите посипах нарязани ягоди, ред крем, после пак бишкоти и отгоре крем. Украсих с ягоди, бита сметана и разтопен бял шоколад.
Сложих тортата да постои няколко часа в хладилника, за да стегне. Най-добре е да престои вечерта. На сутринта се вади от формата и се поръсва на места с натурално какао - най-добре върху белите рози от сметана за контраст.
Мога да кажа, че стана един малък шедьовър. Нямаше приятел, който да я опита и да не изпадне в екстаз. Пожелавам на всеки да вкуси от това удоволствие.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.