- За 2 средно големи козунака:
- 7 супени лъжици захар,
- 120 мл топло прясно мляко,
- 42 гр жива мая,
- 5 яйца, 200 гр масло,
- Около 1 кг брашно,
- 2 ванилии,
- 1/2 есенция ром.
- За намазване:
- 1 жълтък,
- Филирани бадеми,
- Сурови бадеми,
- 4-5 супени лъжици захар
В топлото прясно мляко се прибавя маята и 4-5 супени лъжици брашно. Закваската се разбърква, покрива се и се оставя на топло, докато удвои обема си. В подходяща дълбока купа се разбъркват с миксер яйцата със захарта, ванилията и есенцията. Прибавя се закваската от маята, маслото, което трябва да е меко на стайна температура и се разбърква леко на ниска степен на миксера. Постепенно се прибавя пресятото брашно, като към края не може да се използват бъркалките на миксера и се изсипва на набрашнен плот. Омесваме меко и еластично тесто. Готовото тесто слагаме в намазана с олио дълбока купа в хладилника до сутринта. Изваждаме тестото 10-15 минути да престой на стайна температура. За класическия козунак откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с мазнина плот на дълги правоъгълни парчета (както може да видите от снимките “стъпка по стъпка”). Поръсете ги с плънката по ваш избор (в моя случай е със стафиди). Завийте на рула и усучете лентите. Сплетете на плитка и сложете в намазана с мазнина подходяща форма с високи стени. Покрийте ги и ги оставете да втасат на топло за около 40-45 минути. Намажете ги с разбит жълтък, поръсете ги с кристална захар и ги гарнирайте с филиран и суров бадем. Печете на 180 градуса до златист цвят, като времето на печене зависи от големината на козунака.
Става много вкусен и ароматен.
Пробвайте и споделете.
Да ви е сладко ♥ :)