Необходими продукти:
- 375 гр брашно
- 1 яйце
- 180 мл прясно мляко
- 50 гр масло
- 7 гр суха мая
- Щипка сол
- Щипка захар
- 4 кренвирша
- Яйце за намазване
Начин на приготвяне:
- В купа сипваме брашното, сол и захар, мая. След това затопляме млякото и маслото и ги добавяме. Следва яйцето и започва месенето. Става изключително лесно и меко, нелепкаво тесто. Оставяме да втаса за 1 час.
- След това разделяме тестото на 8 топки. Всяка топка разстиламе и навиваме на фитил с ръце. Слагаме двата края един до друг и образувалия се кръг в долната част превиваме към горните два края. Прилича на възел. В долната част се получават две джобчета където промушваме 1/2 кренвирш (най-добре да използваме от тънките кренвирши или дебърцини). Горните два края играят роля на ушички на зайчето.
- След като навием всички зайчета ги поставяме в тава с хартия за печене. Оставяме ги да си починат около 20 минути и намазваме всяко зайче с разбито яйце.
- По възможност украсете зайчето като му направите очички от подправки или сложите ким/сусам на ушичките. Тази стъпка е малко пипкава и абсолютно незадължителна.
- Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути до зачервяване/покафеняване на зайчетата.
Да ви е вкусно!
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО