Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Великденски зайчета-кренвиршки

От Маргарита Бонева Маргарита Бонева
15’ Подготовка
20’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 375 гр брашно
  • 1 яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 50 гр масло
  • 7 гр суха мая
  • Щипка сол
  • Щипка захар
  • 4 кренвирша
  • Яйце за намазване

Начин на приготвяне:

  1. В купа сипваме брашното, сол и захар, мая. След това затопляме млякото и маслото и ги добавяме. Следва яйцето и започва месенето. Става изключително лесно и меко, нелепкаво тесто. Оставяме да втаса за 1 час.
  2. След това разделяме тестото на 8 топки. Всяка топка разстиламе и навиваме на фитил с ръце. Слагаме двата края един до друг и образувалия се кръг в долната част превиваме към горните два края. Прилича на възел. В долната част се получават две джобчета където промушваме 1/2 кренвирш (най-добре да използваме от тънките кренвирши или дебърцини). Горните два края играят роля на ушички на зайчето.
  3. След като навием всички зайчета ги поставяме в тава с хартия за печене. Оставяме ги да си починат около 20 минути и намазваме всяко зайче с разбито яйце.
  4. По възможност украсете зайчето като му направите очички от подправки или сложите ким/сусам на ушичките. Тази стъпка е малко пипкава и абсолютно незадължителна.
  5. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути до зачервяване/покафеняване на зайчетата.

Да ви е вкусно!

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче