6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. мазнина /олио, масло или мас/
мая колкото кибритена кутийка
около 1 кг. брашно /аз използвам брашното за козунаци на Софиямел/
1 лимон
ванилия
есенция
ром на д-р Откер
сладко от смокини
стафиди
50 гр.сурови бадеми
1 жълтък за намазване отгоре
Всички продукти трябва да са със тайна температура. Прави се квас от маята, малко топло мляко, щипка сол, чаена лъжичка захар и брашно да стане на кашичка. След 10-15 мин. сместа е шупнала и е готова за по-нататъшно дестйствие.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, към тях се прибавя част от мазнината /около половината/, сокът на лимона и настърганата му кора, ванилията и ромът. След това се добавя втасалият квас и се замесва с брашното.
Меси се, докато се получат мехури по тестото. При месенето от време на време ръцете се потапят в останалата мазнина и така козунакът я поема. Тестото се оставя на топло да втаса коло 1 час. След първото втасване се разделя на 3 топки. Всяка от тях се разтегля на правоъгълник и се наръсва с предварително накиснатите в топла вода стафиди и сладкото от смокини. Ако в него има цели плодове, те се нарязват на парченца.
Навива се на руло, сплита се плитка и се поставя в дълбока тава. Козунакът трябва да заеме 1/3 от височината на тавата, защото при второто втасване и печенето ще се изпълни. Този, който е на снимката е изпечен в електрическите тенджери от едно време, които имаха капак с реотани. Тавата предварително е намазана с мазнина или брашно, или може да го положите върху хартия за печене. Оставя се да втаса втори път около час-час и половина.
През това време накисвате в топла вода бадемите, обелвате им люспите и преди да го сложите да се пече, го намазвате с 1 жълтък разбит с малко прясно мляко, набождате бадемите и ръсите със захар. Пече се на около 170-180 градуса, като в първите 20 мин. не трябва да се отваря вратата на печката, за да не спадне. За да проверя дали е готов използвам дървено шишче - забождам го и като се извади трябва да е сухо.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност