Необходими продукти:
- 250 г талиателе
- 2 средни тиквички
- 200 г печурки
- 2 жълтъка
- 50 г настърган пармезан + още за поръсване
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. зехтин
- Кората на 1 лимон, фино настъргана
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете талиателите в подсолена вода според указанията на опаковката, като запазите 100 мл от водата при отцеждането.
- Докато пастата се вари, нарежете тиквичките на тънки ленти, или настържете на ренде за жулиени, а печурките - на филийки.
- Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете чесъна за 30 секунди, докато пусне аромата си. Добавете тиквичките и гъбите, овкусете със сол и черен пипер и гответе 5-6 минути, докато омекнат.
- В купа разбийте жълтъците с настъргания пармезан. Добавете малко от запазената вода от пастата, за да получите кремообразна консистенция.
- Прибавете сварените талиателе към тиквичките и гъбите, махнете тигана от котлона и веднага залейте със соса от жълтъци и пармезан. Разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно и да се получи копринено гладка текстура. Ако сосът изглежда твърде гъст, добавете още малко от запазената вода.
- Поръсете с лимонова кора и още пармезан за по-богат вкус.
- Поднесете веднага, като може да добавите и малко прясно смлян черен пипер за финален щрих.
ИЗБРАНО