Почти е сигурно, че няма човек на Земята, който да не обича пица и да не е бил запленен от вкуса ѝ поне веднъж в живота си.
Вариациите на това тестено изкушение стигат до там, че всевъзможни продукти - пасващи си или не чак толкова - намират място върху италианското кулинарно богатство, което изненадва най-вече наследниците на пицата.
Добрият вкус винаги се крие в простите неща и не е нужно всеки път да вадим тежките готварски книги, за да нахраним добре семейството си. Трябва да знаем, че зад великите кулинарни шедьоври винаги стоят базисни рецепти и колкото по-простичко се научим да се храним, толкова по-лесен ще бъде животът ни.
Рецептата, която ще ви предложим днес, не е за месоядните. Тя е без никакви животински продукти, тестото се меси на ръка и е толкова приятна, че може да я приготви и дете.
Ето нашето веган пица предложение - с отличен вкус и неустоими аромати.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 с.л. мая
- ½ чаша топла вода
- 1 с.л. брашно
- 160 г брашно
- Щипка сол
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сух риган
- ¼ ч.л. чесън на прах
За пицата:
- Доматен сос
- Зелена чушка, нарязана на кръгчета
- Червен лук, нарязан на кръгчета
- Гъби Печурки, нарязани на тънко
- Тиквички, нарязани на ивици
- Маслини Каламата, обезкостени и нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 с.л. зехтин
- Пресен босилек (няколко листенца)
- Веган Пармезан
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в топла вода заедно с една супена лъжица брашно. Оставете сместа да се активира за няколко минути.
- В купа сложете една чаша брашно, прибавете към него сол, сухия риган, чесъна на прах и олиото. Смесете съставките добре и към тях сложете още 3 с.л. брашно. Омесете меко тесто, след което го оставете да почине на топло място за 15 мин.
- Когато е готово, полейте го с 1 с.л. олио. Разнесете мазнината внимателно с ръце и извадете тестото от купата. Поставете го върху хартия за печене.
- Разточете тестото добре, а през това време включете фурната да се загрява на 220 градуса.
- Намажете доматения сос върху вече оформеното тесто. Подредете зеленчуците отгоре и поръсете пицата със смес от зехтин, смачкана скилидка чесън, щипка сол и риган. За финал разпределете добре веган пармезана.
- Печете пицата за около 20 мин., докато тестото придобие златист цвят.
- Преди да я поднесете, нарежете няколко листенца пресен босилек и ги поръсете отгоре.