Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
- 100 г захар
- 1/4 ч.л. сол
- 200 мл топло прясно мляко
- 150 г меко масло
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
За пълнежа:
- 200 г сушени плодове (стафиди, кайсии, череши или фурми)
- 100 г захаросани цитрусови корички
- 50 г бадеми, нарязани или смлени
- 50 мл ром или портокалов сок
За поръсване:
- 50 г разтопено масло
- 100 г пудра захар
Начин на приготвяне:
- Смесете сушените плодове, захаросаните корички и рома в купа. Оставете ги да се накиснат за поне 2 часа, а най-добре за една нощ, за да абсорбират ароматите.
- В голяма купа смесете брашното, маята, захарта и солта. Добавете топлото мляко, мекото масло, яйцето, ванилията и лимоновата кора. Замесете меко и еластично тесто.
- Изцедете накиснатите плодове и ги оваляйте в малко брашно, за да не се слепят. Добавете ги към тестото заедно с бадемите. Омесете добре, като така всички съставки ще се разпределят равномерно.
- Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
- Разточете тестото на правоъгълник. По желание може да поставите в центъра тънък слой марципан. Сгънете тестото на две, за да се оформи традиционната форма на щолена.
- Поставете щолена в тава, покрита с хартия за печене, и го оставете да втаса за още 30 минути.
- Загрейте фурната до 180°C. Изпечете щолена за около 40-50 минути, докато стане златистокафяв.
- Докато е още топъл, намажете сладкиша с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар.
- Оставете щолена да изстине напълно, след което го увийте в алуминиево фолио. Съхранявайте го на хладно място поне няколко дни преди консумация, за да се развият ароматите в сладкиша.