Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вдъхновени от празниците: Щолен

Класическият сладкиш за германците

120’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
  • 100 г захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 150 г меко масло
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора

За пълнежа:

  • 200 г сушени плодове (стафиди, кайсии, череши или фурми)
  • 100 г захаросани цитрусови корички
  • 50 г бадеми, нарязани или смлени
  • 50 мл ром или портокалов сок

За поръсване:

  • 50 г разтопено масло
  • 100 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Смесете сушените плодове, захаросаните корички и рома в купа. Оставете ги да се накиснат за поне 2 часа, а най-добре за една нощ, за да абсорбират ароматите.
  2. В голяма купа смесете брашното, маята, захарта и солта. Добавете топлото мляко, мекото масло, яйцето, ванилията и лимоновата кора. Замесете меко и еластично тесто.
  3. Изцедете накиснатите плодове и ги оваляйте в малко брашно, за да не се слепят. Добавете ги към тестото заедно с бадемите. Омесете добре, като така всички съставки ще се разпределят равномерно.
  4. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
  5. Разточете тестото на правоъгълник. По желание може да поставите в центъра тънък слой марципан. Сгънете тестото на две, за да се оформи традиционната форма на щолена.
  6. Поставете щолена в тава, покрита с хартия за печене, и го оставете да втаса за още 30 минути.
  7. Загрейте фурната до 180°C. Изпечете щолена за около 40-50 минути, докато стане златистокафяв.
  8. Докато е още топъл, намажете сладкиша с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар.
  9. Оставете щолена да изстине напълно, след което го увийте в алуминиево фолио. Съхранявайте го на хладно място поне няколко дни преди консумация, за да се развият ароматите в сладкиша.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лимон яйца бяла захар пудра захар ванилия бяло брашно прясно мляко суха мая бадеми сушени плодове ром

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче