Добре овкусеното и изпечено пиле с хрупкава коричка е пир за сетивата, а канапето от кисело зеле придава неповторим запах и мекота на цялото ястие. Задължителното краве масло е "черешката на тортата" в този букет от аромати.
Относно киселото зеле:
Фурната се загрява на 180 градуса и нарязаното на средно кисело зеле се поставя вътре като преди това се изливат няколко капки зехтин на дъното на съда. Долива се и чаена чаша вода. Най-отгоре се нареждат 3-4 резена корен от целина, няколко дафинови листа, овкусява се с черен и червен пипер и всичко се полива с още малко зехтин. Оставя се във фурната за поне 25 мин., или докато се приключи с овкусяването на пилето.
Подправките за птицата:
Пилето се намазва с ръка с малко зехтин от всички страни, като се сипва малко мазнина и в коремната кухина.
Следва втриване на подправките в кожата. Използват се сол, червен пипер, чесън на прах. В него се слага цяла глава чесън без нужда той да се бели.
Зелето се вади от фурната и върху него се поставя пилето. Отгоре се нареждат няколко резена масло и се ръси мащерка и риган.
Финалната стъпка:
Ястието се запечатва с алуминиево фолио и се връща във фурната. Пече се така за 40 мин.
После се изважда и пилето се полива с течността от дъното на тенджерата. Върху него се нареждат няколко резена лимон и се връща за още 10-15 мин. да се доизпече. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- Цяло домашно пиле
- 250 г кисело зеле, нарязано на едро
- Краве масло
- Дафинов лист
- Корен от целина
- Мащерка
- Риган
- 1 лимон
- 1 глава чесън
- Чесън на прах
- Черен пипер
- Сол
- Зехтин
- Червен пипер