Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Цяло пиле с кисело зеле

Не подминавайте този вълшебен вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Добре овкусеното и изпечено пиле с хрупкава коричка е пир за сетивата, а канапето от кисело зеле придава неповторим запах и мекота на цялото ястие. Задължителното краве масло е "черешката на тортата" в този букет от аромати.

Относно киселото зеле:

Фурната се загрява на 180 градуса и нарязаното на средно кисело зеле се поставя вътре като преди това се изливат няколко капки зехтин на дъното на съда. Долива се и чаена чаша вода. Най-отгоре се нареждат 3-4 резена корен от целина, няколко дафинови листа, овкусява се с черен и червен пипер и всичко се полива с още малко зехтин. Оставя се във фурната за поне 25 мин., или докато се приключи с овкусяването на пилето.

Снимка: Юлиян Илиев

Подправките за птицата:

Пилето се намазва с ръка с малко зехтин от всички страни, като се сипва малко мазнина и в коремната кухина.

Следва втриване на подправките в кожата. Използват се сол, червен пипер, чесън на прах. В него се слага цяла глава чесън без нужда той да се бели. 

Снимка: Юлиян Илиев

Зелето се вади от фурната и върху него се поставя пилето. Отгоре се нареждат няколко резена масло и се ръси мащерка и риган.

Снимка: Юлиян Илиев

Финалната стъпка:

Ястието се запечатва с алуминиево фолио и се връща във фурната. Пече се така за 40 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

После се изважда и пилето се полива с течността от дъното на тенджерата. Върху него се нареждат няколко резена лимон и се връща за още 10-15 мин. да се доизпече. Да ви е сладко!

Снимка: Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • Цяло домашно пиле
  • 250 г кисело зеле, нарязано на едро
  • Краве масло
  • Дафинов лист
  • Корен от целина
  • Мащерка
  • Риган
  • 1 лимон
  • 1 глава чесън
  • Чесън на прах
  • Черен пипер
  • Сол
  • Зехтин
  • Червен пипер

 

Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист целина пиле риган лимон чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче