Необходими продукти:
- 1 малка глава червено зеле (около 500 г)
- 2 големи моркова
- 1 връзка пресен магданоз
- 2 с.л. сусам
- 3 с.л. зехтин или олио от гроздови семки
- 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
- 1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете червеното зеле на тънки ивици или го настържете с кухненски робот.
- Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. Поставете ги в голяма купа.
- Измийте магданоза, подсушете го и го нарежете на ситно. Добавете го към зелето и морковите.
- Загрейте сух тиган на средна температура и запечете сусама за 1-2 минути, докато стане златист и ароматен. Бъркайте постоянно, за да не загори.
- В малка купа смесете зехтина, ябълковия оцет (или лимоновия сок), меда, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до гладкост.
- Залейте зеленчуците с дресинга и разбъркайте добре, за да се овкусят равномерно.
- Поръсете запечения сусам върху салатата и разбъркайте леко.
- Оставете салатата да престои 10-15 минути преди сервиране, за да се смесят ароматите.
ИЗБРАНО