Необходими продукти:
- 7-8 средно големи чушки
- 100 г сирене
- 3 яйца
- Брашно
- 200 мл олио
- 200 г цедено или обикновено кисело мляко
- 1 сл.л майонеза
- 1 с.л. оцет
- Чубрица
- Риган
- Сол и черен пипер на вкус
- Препечени филийки хляб
Начин на приготвяне:
- Печените чушки от буркан, които могат да бъдат и просто предварително изпечени, но задължително червени, се почистват от люспите, семките и дръжките.
- В купа се прави пълнката от едно яйце, 100 г сирене, чубрица и риган на вкус.
- С нея се напълват чушките и се оставят настрана.
- В подходящ съд се разбива 2 яйца, добавя се черен пипер.
- В чиния се изсипва брашно.
- Загрява се дълбок тиган около 200 мл олио.
- Чушките се овалват в брашното и се изтупват. После се потапят от всички страни в яйцето и се изпържват в мазнината.
- Прави се сос от 200 г цедено или обикновено кисело мляко, 1 с.л. майонеза и се овкусява с малко сол и черен пипер на вкус. Добавя се и 1 с.л. ябълков или винен оцет, както и наситнен копър. Всичко се разбърква и се слага в хладилника за 20-30 мин.
- Чушките бюрек се сервират на порции, сипва се от млечния сос, а отстрани се нареждат препечени филийки хляб.