Блат:
2 яйца, разбити много хубаво с
3/4 ч.ч. захар, към това добавяме
3/4 ч.ч. брашно и
какао - около супена лъжица.
Заливката е от шоколадово желе (по рецепта на Рудолф Ван Веен, 24kitchen):
140 мл вода,
180 гр захар,
130 мл сметана,
60 гр какао,
10 гр желатин.
Ето я и рецептата:
Получената смес изсипваме във формичка за торта и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна - до готово, проверява се с клечка за зъби, или по-опитните на око могат да определят кога е готов блата. Получения блат разделяме на 3-4 части. При мен се получи кубе, което нарязах на дребни кубчета и добавих в последствие към сметаната, за да мога да запазя правилната форма на тортата.
Крем: 400 мл. сладкарска сметана, разбита на гъст сняг. Шоколадов мус, приготвен от 1 натурален шоколад (Милка), разтопен на водна баня с малко захар и жълтъка на едно яйце. Шоколадовият мус се охлажда и добавя към сметаната, получава се много приятен шоколадов крем.
Сиропираме тортата със смес от съвсем леко карамелизирана захар - буквално само да пожълтее (1 ч.ч.) към която добавяме 1 ч.ч. вода с 1 ч.л. нескафе в нея. Този сироп се оставя да поври докато се посгъсти леко.
В тенджера се затоплят сметана с водата и захарта, след това се добавя какаото и сместта се бърка хубаво, докато започне да се сгъстява. Това се прави на не много силен котлон, за да не завира. Желатина се слага в студена вода да набъбне, а след това се разтапя на водна баня. Добавя се към шоколада и се оставя 10-ина минути да почине. С тази смес се залива тортата, като се оставя желето да обгърне цялата торта. Поставя се в хладилник да се стегне.
Приятен апетит!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност