за кейка:
350 г небелени тиквички
300 г брашно с набухвател
200 г кафява захар
3 големи яйца
12 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
50 г суров нарязан на ситно шамфъстък
настъргана кора от един портокал
1 ч.л. ванилов екстракт
за портокаловия крем:
3 яйца
3/4 ч.ч. кафява захар
120 г краве масло
сокът и кората от 2 портокала
за бялата глазура:
300 г крема сирене
100 г пудра захар
1 ванилия
60 г суров белен шамфъстък
портокалови корички
Настържете тиквичките на ситно и ги изцедете, колкото се може повече. Объркайте ги с дървена лъжица или шпатула със захарта, олиото, яйцата, портокаловите корички, ядките и ванилията. Добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте отново. Изсипете сместа във форма с ринг, която сте застлали с хартия за печене. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 50 минути, като проверявате с дървено шишче готовността. След това извадете и оставете да се охлади във формата.
През това време пригответе портокаловия крем. Маслото се загрява в касерола или тиган с незалепващо покритие, към него се прибавят захарта, кората и сокът от портокалите. Разбърква се добре и се прибавят яйцата, който са разбити предварително. Вари се на слаб огън, докато се сгъсти, при непрекъснато бъркане. След това се разпределя в купички и се охлажда.
Бялата глазура пригответе като разбиете крем сиренето с пудрата захар и добавите ванилията, след което охладете. Кейк се разрязва на две, основата се намазва с охладения портокалов крем, отгоре се поставя вторият блат, покрива се с глазурата и накрая се поръсва с портокаловите корички и нарязания шамфъстък.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност