Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

форма 22 см, 16 порции

за блатовете:


    2 ч.ч. захар
    2 ч.ч. брашно
    50 г какао
    1 п.бакпулвер
    1/2 ч.л. сол
    1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
    2 яйца
    100 мл олио
    ванилия
    200 мл горещо кафе
    сок и кора на 1/2 портокал

за сиропиране на блатовете


    1к.ч. вода
    1 к.ч. захар
    100 мл портокалов сок
    1 с.л. коняк

крем

    125 г маскарпоне (крем сирене)
    300 мл течна сметана
    4 с.л. захар пудра
    ванилия
    плодове на 2 портокала, нарязани на дребно

за украса

    захарни портокалови резени (кандирани)


Приготвяне

блатове


     смесват се в дълбока купа 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 50 г какао, 1 п.бакпулвер и 1/2 ч.л. сол
    отделно се разбиват яйцата, прибавя се олиото, ванилията, прясното мляко, предварително смесено с оцета и престояло 10 тина минути и портокалови сок и кора
    получената течна смес се добавя към сухите съставки  

    приготвя се силно кафе и ( 1 с.л. разтворимо кафе във 200 мл вода) и горещо се добавя към тестото
    разбърква се добре и се разделя на три части
    изпичат се три блата в застлани с харти тавички
    пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
    блатовете се изваждат и се оставят да изстинат

крем

    маскарпонето се смесва с 1 с.л. пудра захар
    сметаната се разбива с миксер с останалата пудра захар и се смесва с крем сиренето
    от захарта, портокаловия сок и кората се сварява сироп( около 4 минути), прибавя се и коняка

сглобяване

    в плитка чиния се поставя един блат(ако е издут се изрязва) и се сиропира с половината сироп
    отгоре се нареждат парченца портокал и се залива с част от крема
    следва втория блат, сиропиране, портокал, крем
     третия блат се намазва със подходящо сладко(кайсии, портокал) и се залива с крема
    оставя се в хладилник да стегне
    отгоре се украсява с портокалови резенчета
    (портокалът се измива много добре и се реже
     в плитък съд се слага вода и захар, по 1/2 ч.ч. и след като заври се прибавят портокаловите резени
    вари се 10 тина минути и се изваждат на хартия за печене)

Дайте оценка:

Тагове: морска сол бяла захар брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче