форма 22 см, 16 порции
за блатовете:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
50 г какао
1 п.бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
2 яйца
100 мл олио
ванилия
200 мл горещо кафе
сок и кора на 1/2 портокал
за сиропиране на блатовете
1к.ч. вода
1 к.ч. захар
100 мл портокалов сок
1 с.л. коняк
крем
125 г маскарпоне (крем сирене)
300 мл течна сметана
4 с.л. захар пудра
ванилия
плодове на 2 портокала, нарязани на дребно
за украса
захарни портокалови резени (кандирани)
Приготвяне
блатове
смесват се в дълбока купа 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 50 г какао, 1 п.бакпулвер и 1/2 ч.л. сол
отделно се разбиват яйцата, прибавя се олиото, ванилията, прясното мляко, предварително смесено с оцета и престояло 10 тина минути и портокалови сок и кора
получената течна смес се добавя към сухите съставки
приготвя се силно кафе и ( 1 с.л. разтворимо кафе във 200 мл вода) и горещо се добавя към тестото
разбърква се добре и се разделя на три части
изпичат се три блата в застлани с харти тавички
пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
блатовете се изваждат и се оставят да изстинат
крем
маскарпонето се смесва с 1 с.л. пудра захар
сметаната се разбива с миксер с останалата пудра захар и се смесва с крем сиренето
от захарта, портокаловия сок и кората се сварява сироп( около 4 минути), прибавя се и коняка
сглобяване
в плитка чиния се поставя един блат(ако е издут се изрязва) и се сиропира с половината сироп
отгоре се нареждат парченца портокал и се залива с част от крема
следва втория блат, сиропиране, портокал, крем
третия блат се намазва със подходящо сладко(кайсии, портокал) и се залива с крема
оставя се в хладилник да стегне
отгоре се украсява с портокалови резенчета
(портокалът се измива много добре и се реже
в плитък съд се слага вода и захар, по 1/2 ч.ч. и след като заври се прибавят портокаловите резени
вари се 10 тина минути и се изваждат на хартия за печене)
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност