Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешки стек с карамелизирани чери домати

Тази лесна за приготвяне гозба разчита изцяло на качествените продукти

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
1’ Подготовка
45’ Време за готвене
1 Порции
3 Трудност

Който обича телешко, знае че за да стане то вкусно, се иска най-вече пиниз и качествено месо. Нашият случай тук изобщо не прави изключение от това правило. Трябва да си подсигурим качествен и пресен стек, да го приготвим като хората, а за гарнитурата - не е сложно. Да се захващаме.

Какво ще ни трябва:

Това, което виждате на снимките, е правено с флат айрън стек, пресни чери домати (от по-едрите), а всичко останало са подправки и щипка мерак.

Необходими продукти:

  • телешки стек, флат айрън
  • дафинов лист, 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • кафява захар, 4-5 бучки
  • 3 чери домата, разполовени
  • резен лимон
  • сушен магданоз
  • сушен копър
  • мащерка, суха
  • риган, сух
  • алуминиево фолио
  • краве масло
  • дървена дъска за сервиране
  • канела
  • узо

Начин на приготвяне:

  1. Промазваме стека от двете страни с малко зехтин. Ръсим сол и черен пипер и хубаво размазваме подправките с ръце.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Загряваме тиган на силен огън и го оставяме поне 10 мин., докато не започне да пуши още преди да сме сипали мазнината в него.
  3. Капваме малко зехтин и хвърляме стека вътре. Счукваме грубо скилидка чесън и я пускаме в тигана. Може и да не я белим, тъй като тук целта е тя само да си пусне аромата.
  4. Слагаме и един дафинов лист за аромат.
  5. Пържим стека за около 3 мин., обръщаме и натъркваме горната част с бучка краве масло.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. След още 3 мин. обръщаме, мажем пак с маслото и вадим месото от тигана.
  7. Слагаме стека върху парче алуминиево фолио, достатъчно голямо, че да го загърнем в него.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Загряваме фурната на 180 градуса и слагаме стека, завит във фолиото, да се пече за 10 мин.
  9. През това време в тигана, в който изпържихме стека, ръсим мащерката, ригана, солта и пипера и когато започнат да пушат, слагаме бучките кафява захар, за да се разтопят. Слагаме и другия дафинов лист.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Когато започнат да се разтичат, добавяме 2 с.л. зехтин и слагаме половинките от чери домат.
  11. Поръсваме с щипка канела на прах.
  12. Слагаме бучка масло и малко узо (на око).
  13. Бъркаме добре, като гледаме да не разкашкаме доматките.
  14. Когато доматите хванат коричка, внимателно ги обръщаме.

    Снимка: Юлиян Илиев

  15. Пържим още няколко минути и вадим телешкото от фурната.
  16. Сервираме го върху дървена дъска, а отстрани редим доматите.
  17. Слагаме резена лимон върху стека и поливаме всичко с останалия от карамелизирането на чери доматите сос.

Бон апети!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер мащерка дафинов лист чери домати магданоз копър телешко дъска алуминиево фолио риган лимон кафява захар канела узо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче