Който обича телешко, знае че за да стане то вкусно, се иска най-вече пиниз и качествено месо. Нашият случай тук изобщо не прави изключение от това правило. Трябва да си подсигурим качествен и пресен стек, да го приготвим като хората, а за гарнитурата - не е сложно. Да се захващаме.
Какво ще ни трябва:
Това, което виждате на снимките, е правено с флат айрън стек, пресни чери домати (от по-едрите), а всичко останало са подправки и щипка мерак.
Необходими продукти:
- телешки стек, флат айрън
- дафинов лист, 2 бр.
- сол
- черен пипер
- зехтин
- 1 скилидка чесън
- кафява захар, 4-5 бучки
- 3 чери домата, разполовени
- резен лимон
- сушен магданоз
- сушен копър
- мащерка, суха
- риган, сух
- алуминиево фолио
- краве масло
- дървена дъска за сервиране
- канела
- узо
Начин на приготвяне:
- Промазваме стека от двете страни с малко зехтин. Ръсим сол и черен пипер и хубаво размазваме подправките с ръце.
- Загряваме тиган на силен огън и го оставяме поне 10 мин., докато не започне да пуши още преди да сме сипали мазнината в него.
- Капваме малко зехтин и хвърляме стека вътре. Счукваме грубо скилидка чесън и я пускаме в тигана. Може и да не я белим, тъй като тук целта е тя само да си пусне аромата.
- Слагаме и един дафинов лист за аромат.
- Пържим стека за около 3 мин., обръщаме и натъркваме горната част с бучка краве масло.
- След още 3 мин. обръщаме, мажем пак с маслото и вадим месото от тигана.
- Слагаме стека върху парче алуминиево фолио, достатъчно голямо, че да го загърнем в него.
- Загряваме фурната на 180 градуса и слагаме стека, завит във фолиото, да се пече за 10 мин.
- През това време в тигана, в който изпържихме стека, ръсим мащерката, ригана, солта и пипера и когато започнат да пушат, слагаме бучките кафява захар, за да се разтопят. Слагаме и другия дафинов лист.
- Когато започнат да се разтичат, добавяме 2 с.л. зехтин и слагаме половинките от чери домат.
- Поръсваме с щипка канела на прах.
- Слагаме бучка масло и малко узо (на око).
- Бъркаме добре, като гледаме да не разкашкаме доматките.
- Когато доматите хванат коричка, внимателно ги обръщаме.
- Пържим още няколко минути и вадим телешкото от фурната.
- Сервираме го върху дървена дъска, а отстрани редим доматите.
- Слагаме резена лимон върху стека и поливаме всичко с останалия от карамелизирането на чери доматите сос.
Бон апети!