Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешка пържола на тиган

От Соня Шатева Соня Шатева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за 2 порции

    300-400 г телешко бон филе
    лимонов сок
    черен пипер
    1 с.л. соев сос
    1 с.л. масло+
    1 с.л. зехтин
    стръкче розмарин
    300 г гъби
    2 с.л. масло
    50 мл бяло вино



    месото се нарязва на 2 пържоли с дебелина около 1-1,5  см
    наръсва се с лимонов сок и черен пипер и се оставя да престои поне 30 минути

    мазнината се загрява в тиган, добавят се розмаринът и пържолките
    пържи се от едната страна около 4 минути и се обръща  като тиганът се разклаща за да може мазнината да обхване страничната част

за 4 минути месото остава вътре червено, а към крайщата е запържено

    ако обичате по-добре сготвено месото, пържете по 5-6 минути от една страна на средно силен огън

    изважда се, посолява се и се оставя да почине 5 минути в затоплена чиния
    в същия тиган се добавя още масло и се слагат подсушените и нарязани на филийки гъби
    тиганът се разклаща и се изчаква гъбите да започната да се карамелизират, чак тогава се разбърква и се добавя виното

    изчаква се да се редуцира виното и гъбите  и сосът се изсипват върху пържолката

Месото остава сочно и крехко приготвено по този начин.

сервира се със задушени зеленчуци, картофено пюре, кнедли или друга гарнитура

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло черен пипер розмарин телешко лимонов сок соев сос гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче