Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Свински гърди в гърне

Месото се топи в устата

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Цяло парче свински гърди с кост
  • 250 г кисело зеле
  • Риган
  • Сол
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Мащерка
  • Копър
  • Магданоз
  • Зехтин
  • Дафинов лист
  • 2 глави червен лук
  • Краве масло
  • 300 мл армеева чорба

Начин на приготвяне:

Снимка: Юлиян Илиев

  1. Парчето с гърди се намазва със зехтин от всички страни и се поръсва с риган, сол, черен и червен пипер. Обтрива се добре и се запечатва в нагорещен тиган заедно с 1-2 глави червен лук, разрязани на 4 части.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Месото се вади, а лукът се оставя, и към него се прибавя наситненият праз. Добавят се 2 с.л. зехтин, а след 3 мин. и наскълцаното кисело зеле. Добавя се дафинов лист. Огънят се намаля и всичко се оставя да се задушава, докато зелето поомекне.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Гърдите се разрязват между всеки две кости.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. На дъното на глинено гърне се сипва сместа от тигана, а върху нея и парчетата месо. Поливат се с армеевата чорба.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В тигана се разтопява кравето масло и се добавя червеният пипер. Разбъркват се и се изливат в гърнето. Отгоре се ръсят копър, мащерка и магданоз. По желание се добавя 1/2 с.л. свинска мас за по-богат аромат.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Гозбата се пече в студена фурна, която се пуска на 180 градуса. След час и половина се вади и се сервира.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер червен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист червен лук магданоз копър свинско риган

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче