Необходими продукти:
- Цяло парче свински гърди с кост
- 250 г кисело зеле
- Риган
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Мащерка
- Копър
- Магданоз
- Зехтин
- Дафинов лист
- 2 глави червен лук
- Краве масло
- 300 мл армеева чорба
Начин на приготвяне:
- Парчето с гърди се намазва със зехтин от всички страни и се поръсва с риган, сол, черен и червен пипер. Обтрива се добре и се запечатва в нагорещен тиган заедно с 1-2 глави червен лук, разрязани на 4 части.
- Месото се вади, а лукът се оставя, и към него се прибавя наситненият праз. Добавят се 2 с.л. зехтин, а след 3 мин. и наскълцаното кисело зеле. Добавя се дафинов лист. Огънят се намаля и всичко се оставя да се задушава, докато зелето поомекне.
- Гърдите се разрязват между всеки две кости.
- На дъното на глинено гърне се сипва сместа от тигана, а върху нея и парчетата месо. Поливат се с армеевата чорба.
- В тигана се разтопява кравето масло и се добавя червеният пипер. Разбъркват се и се изливат в гърнето. Отгоре се ръсят копър, мащерка и магданоз. По желание се добавя 1/2 с.л. свинска мас за по-богат аромат.
- Гозбата се пече в студена фурна, която се пуска на 180 градуса. След час и половина се вади и се сервира.