Скаридите са с ниско съдържание на калории, като същевременно са чудесен източник на протеини. Ползите им за нашето здраве са многобройни, а най-приятният начин да ги консумираме е като основна съставка от всякакъв вид свежи летни салати. Така ще осигурим на тялото си и селен, който е важен за здравето на сърцето и имунната система. В скаридите има и йод, който е полезен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Необходими продукти:
- 100 г почистени и обелени скариди
- 200 г микс от зелени салати
- 5 чери домата, разрязани на 2
- 1 малък морков
- Келтска сол
- Зехтин
- Балсамов оцет
- 2 дървени клечки за шишчета
Начин на приготвяне:
- Скаридите се нанизват на дървените клечки, така че между тях да има малко разстояние. Осоляват се добре от двете страни и по желание се овкусяват с малко черен пипер.
- В загрят на умерен огън тиган с 1 с.л. зехтин на дъното се запържват шишчетата за около 3 мин. на страна.
- В купа се смесват зелените салати с чери доматите. Морковът се оформя на лентички с помощта на белачка за картофи.
- Слатата се овкусява със зехтин, сол и балсамов оцет.
- Шишчетата се нареждат най-отгоре и порциите се сервират, докато скаридите са още топли.