Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Свежа салата със скариди на шишчета

Атрактивно и полезно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
8’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Скаридите са с ниско съдържание на калории, като същевременно са чудесен източник на протеини. Ползите им за нашето здраве са многобройни, а най-приятният начин да ги консумираме е като основна съставка от всякакъв вид свежи летни салати. Така ще осигурим на тялото си и селен, който е важен за здравето на сърцето и имунната система. В скаридите има и йод, който е полезен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Необходими продукти:

  • 100 г почистени и обелени скариди
  • 200 г микс от зелени салати
  • 5 чери домата, разрязани на 2
  • 1 малък морков
  • Келтска сол
  • Зехтин
  • Балсамов оцет
  • 2 дървени клечки за шишчета

Начин на приготвяне:

  1. Скаридите се нанизват на дървените клечки, така че между тях да има малко разстояние. Осоляват се добре от двете страни и по желание се овкусяват с малко черен пипер.
  2. В загрят на умерен огън тиган с 1 с.л. зехтин на дъното се запържват шишчетата за около 3 мин. на страна.
  3. В купа се смесват зелените салати с чери доматите. Морковът се оформя на лентички с помощта на белачка за картофи.
  4. Слатата се овкусява със зехтин, сол и балсамов оцет.
  5. Шишчетата се нареждат най-отгоре и порциите се сервират, докато скаридите са още топли.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер рукола маруля чери домати моркови салата балсамов оцет скариди