Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Street food: Адана кебап с чедър и телешки питки

Пикантно предложение, вдъхновено от уличната храна

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Адана кебапът е любимо ястие на много хора, а настоящата рецепта го съчетава с някои прийоми от уличната храна, прави го по-лют, по-свеж и, разбира се, по-вкусен.

А телешките питки създават неповторимо усещане. И понеже рецептата е лютичка, гозбата се яде гореща и е "адски" вкусна. У дома на галено я наричаме "Сатана кебап". Ето и как се приготвя.

Необходими продукти за шишчетата:

  • 100 г агнешко месо
  • 100 г телешко месо
  • 1 ч.л. келтска сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 много люта чушка, смляна
  • Дървени клечки за шишчета

За питките:

  • 130 г брашно
  • 50 мл вряла вода
  • 1 с.л. олио
  • 1 кубче телешки бульон

За млечния сос:

  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. сушен див лук
  • 1 ч.л. келтска сол
  • Сокът от 1/2 лимон
  • 1 с.л. зехтин

Останалото:

  • 1/2 краставица, на кубчета
  • 1 домат, на кубчета
  • Ябълков оцет
  • Черен пипер
  • Келтска сол
  • Зехтин на вкус
  • Пресен магданоз, наситнен
  • 2 плочки чедър за бургери
  • Краве масло

Начин на приготвяне:

  1. Двата вида месо се смилат с чопър или месомелачка,  добавят се останалите продукти, необходими за шишчетата и всичко се омесва хубаво с ръце. Оформя се около дървените клечки под формата на кебапче и готовите шишчета се оставят в чиния или тарелка, която се увива в стреч фолио. Стои в хладилника за 12 часа.
  2. Приготвя се тестото за питките. Във врялата вода се разтваря 1 кубче телешки бульон и ѝ се добавя 1 с.л. олио. Разбръква се и се прибавя към брашното. Сол не се слага, понеже най-често бульонът съдържа такава. Сместа се разбърква с лъжица и се оставя да изстине. След това се меси с ръце за 6 мин. Завива се с кърпа и се оставя да почине за около 20 мин.
  3. Това време се използва за направата на млечния сос. Описаните по-горе съставки се смесват и се разбъркват. Оставят се в хладилника.
  4. Загрява се тиган на умерено висока температура и с 2-3 капки мазнина се слагат адана шишчетата да се пържат за около 3-4 мин. на страна. Прибират се в тенджерка, налива им се малко бира и се добавя бучка масло. Съдът се покрива с капак, за да не изстива месото.
  5. Тестото се разрязва на две половини, от които се разточват по една кръгла питка, като тези за дюнер или гиро. Тя се поставя в тиган с малко краве масло и се запича от всяка страна докато не хване лека коричка.
  6. Всяко шишче се връща в същия тиган, за да се стопли и му се слага по един резен чедър, за да се разтопи. Процесът може да се ускори като отгоре се излее малко вода на стайна температура.
  7. Месото се подрежда върху всяка питка, поставена в чиния за сервиране. Отстрани се слагат няколко лъжици от млечния сос.
  8. Към всяка порция се прави и гарнитура от домат и краставица, овкусени с оцет, зехтин, сол, магданоз и черен пипер. Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: телешко агнешко телешки бульон