Адана кебапът е любимо ястие на много хора, а настоящата рецепта го съчетава с някои прийоми от уличната храна, прави го по-лют, по-свеж и, разбира се, по-вкусен.
А телешките питки създават неповторимо усещане. И понеже рецептата е лютичка, гозбата се яде гореща и е "адски" вкусна. У дома на галено я наричаме "Сатана кебап". Ето и как се приготвя.
Необходими продукти за шишчетата:
- 100 г агнешко месо
- 100 г телешко месо
- 1 ч.л. келтска сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. джоджен
- 1 много люта чушка, смляна
- Дървени клечки за шишчета
За питките:
- 130 г брашно
- 50 мл вряла вода
- 1 с.л. олио
- 1 кубче телешки бульон
За млечния сос:
- 4 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. сушен див лук
- 1 ч.л. келтска сол
- Сокът от 1/2 лимон
- 1 с.л. зехтин
Останалото:
- 1/2 краставица, на кубчета
- 1 домат, на кубчета
- Ябълков оцет
- Черен пипер
- Келтска сол
- Зехтин на вкус
- Пресен магданоз, наситнен
- 2 плочки чедър за бургери
- Краве масло
Начин на приготвяне:
- Двата вида месо се смилат с чопър или месомелачка, добавят се останалите продукти, необходими за шишчетата и всичко се омесва хубаво с ръце. Оформя се около дървените клечки под формата на кебапче и готовите шишчета се оставят в чиния или тарелка, която се увива в стреч фолио. Стои в хладилника за 12 часа.
- Приготвя се тестото за питките. Във врялата вода се разтваря 1 кубче телешки бульон и ѝ се добавя 1 с.л. олио. Разбръква се и се прибавя към брашното. Сол не се слага, понеже най-често бульонът съдържа такава. Сместа се разбърква с лъжица и се оставя да изстине. След това се меси с ръце за 6 мин. Завива се с кърпа и се оставя да почине за около 20 мин.
- Това време се използва за направата на млечния сос. Описаните по-горе съставки се смесват и се разбъркват. Оставят се в хладилника.
- Загрява се тиган на умерено висока температура и с 2-3 капки мазнина се слагат адана шишчетата да се пържат за около 3-4 мин. на страна. Прибират се в тенджерка, налива им се малко бира и се добавя бучка масло. Съдът се покрива с капак, за да не изстива месото.
- Тестото се разрязва на две половини, от които се разточват по една кръгла питка, като тези за дюнер или гиро. Тя се поставя в тиган с малко краве масло и се запича от всяка страна докато не хване лека коричка.
- Всяко шишче се връща в същия тиган, за да се стопли и му се слага по един резен чедър, за да се разтопи. Процесът може да се ускори като отгоре се излее малко вода на стайна температура.
- Месото се подрежда върху всяка питка, поставена в чиния за сервиране. Отстрани се слагат няколко лъжици от млечния сос.
- Към всяка порция се прави и гарнитура от домат и краставица, овкусени с оцет, зехтин, сол, магданоз и черен пипер. Да ви е сладко!