Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Спаначена торта "Цветна феерия"

Тази статия е част от конкурса Великденски вкусотии и можете да гласувате за нея чрез бутонът под този текст или да се включете с авторската рецепта.

3
От Мила
15’ Подготовка
90’ Време за готвене
12 Порции
2 Трудност

Продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 1 пакет смлян замразен спанак
  • 180 мл олио
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • около 100-150 г малиново желе
  • 500 г фина сладкарска извара
  • 250 г маскарпоне
  • 200 мл течна сметана с 30% масленост
  • 7 г желатин
  • 4-5 с.л. пудра захар или на вкус
  • свежи цветя, ядки или друго за декорация по ваш избор

Стъпки:

  1. Размразеният и добре отцеден спанак (около 200 г) се пасира с олиото до гладкост.
  2. Яйцата се разбиват добре със захарта и се добавя спаначената смес.
  3. Брашното се пресява с бакпулвера и внимателно се прибавя като се разбърква до еднородна смес.
  4. Изсипва се във формата за печене, застлана с хартия и се пече в загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 30 мин. Оставя се да изстине много добре. Ако има неравности/издатини отгоре се изрявнява, като изрязаните парченца се запазват и се разрязва на 2 или 3 хоризонтални пласта.
  5. Желатинът се накисва в 50 мл вода и се загрява на водна баня.
  6. Добре охладената сметана се разбива с миксер и се добавят маскарпонето, изварата и захарта. Към желатина се добавят няколко лъжици от крема за да се темперира и после се разбърква с цялата смес.
  7. Тортата се сглобява в ринг като се редува блат и крем, върху който се поставя тънък слой от малиновото желе. Завършваме с крем и декорация по избор. Аз използвах наронени трохи от изравняването на блата, ситно нарязани печени орехи и свежи пролетни цветя.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче