Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сос "Грейви" от пилешко месо

5’ Подготовка
15’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

 

Необходими продукти:

  • 2 и ½ ч.ч. течност от печено пиле или пилешки бульон (ако течността от печеното пиле не е достатъчна, може да допълните количеството с бульона)
  • 2 с.л. брашно
  • ½ ч.ч. сухо бяло вино

Начин на приготвяне:

  1. Пресипете течността от тавата, в която сте готвили пилето. Оставете я леко да изстине, след което с лъжица махнете мазнината, която ще се отдели на повърхността, и я изхвърлете. Измерете 2 и ½ ч.ч. от течността.
  2. Поставете тавата на силно загрят котлон, без да сте я измили. Когато останалата мазнина на дъното започне да се загрява, сложете брашното и разбъркайте интензивно, за да оберете всички остатъци от нея. Внимавайте да не загори брашното. Когато е готово, то трябва да е с лек кафеникав загар.
  3. Сипете виното и разбъркайте добре, след което наведнъж налейте бульон/течността от печеното пиле и с телена бъркалка разбийте интензивно, за да се смеси всичко добре. Оставете да заври, след което да покъкри за 5 мин.
  4. Ако предпочитате по-гъст сос, в купичка смесете една с.л. масло с 1 с.л. брашно, за да получите паста. Прибавяйте я малко по малко към горещия сос и продължете да разбърквате интензивно, докато получите желаната гъстота.
  5. Прецедете през цедка и пресипете в сосиера.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино пилешко бяло брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче