Необходими продукти:
- 120 г овесени ядки
- 250 г бяло брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 150 г зрял чедър, настърган (може и зрял кашкавал)
- 4 стръка пресен лук, нарязани
- 350 мл мътеница, която се приготвя от 350 мл прясно мляко, супена лъжица оцет или лимонов сок
- ½ чаена лъжичка дижонска горчица
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса и застелете тава с хартия за печене.
- Разбийте овесените ядки в кухненски робот или блендер, докато станат фини, след което ги изсипете в голяма купа заедно с брашното, содата, ½ чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят. Сложете и 130 г от чедъра/кашкавала и целия пресен лук.
- Смесете мътеницата и горчицата, след това ги изсипете при сухите съставки и използвайте дървена лъжица, за да разбъркате бързо до образуването на меко, рехаво тесто.
- Извадете тестото върху набрашнена повърхност и омесете за кратко, за да се събере на топка.
- Прехвърлете тестото в подготвената тава и го притиснете леко, така че да стане на плоска питка.
- Използвайте остър нож, с който да направите дълбок разрез на кръст в горната част. Накрая поръсете останалото сирене и малко от овесени ядки.
- Печете хляба за 35-45 минути, докато покафенее и чуете звук на кухо, когато го почуквате по дъното.
- Оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете и сервирате.
ИЗБРАНО