Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Содено хлебче с пресен лук и чедър

Без втасване и готово след 40 минути

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 120 г овесени ядки
  • 250 г бяло брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 150 г зрял чедър, настърган (може и зрял кашкавал)
  • 4 стръка пресен лук, нарязани
  • 350 мл мътеница, която се приготвя от 350 мл прясно мляко, супена лъжица оцет или лимонов сок
  • ½ чаена лъжичка дижонска горчица

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и застелете тава с хартия за печене.
  2. Разбийте овесените ядки в кухненски робот или блендер, докато станат фини, след което ги изсипете в голяма купа заедно с брашното, содата, ½ чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят. Сложете и 130 г от чедъра/кашкавала и целия пресен лук.
  3. Смесете мътеницата и горчицата, след това ги изсипете при сухите съставки и използвайте дървена лъжица, за да разбъркате бързо до образуването на меко, рехаво тесто.
  4. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и омесете за кратко, за да се събере на топка.
  5. Прехвърлете тестото в подготвената тава и го притиснете леко, така че да стане на плоска питка.
  6. Използвайте остър нож, с който да направите дълбок разрез на кръст в горната част. Накрая поръсете останалото сирене и малко от овесени ядки.
  7. Печете хляба за 35-45 минути, докато покафенее и чуете звук на кухо, когато го почуквате по дъното.
  8. Оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете и сервирате.

Дайте оценка:

Тагове: горчица пресен лук сода кашкавал чедър овесени ядки брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче