за тестото:
150 гр бадемово брашно
150 гр бяло брашно
180 гр масло
2 яйца
1/2 пакетче сирене Филаделфия
1/2 ч.л.бадемова есенция
3 с.л.захар
за плънката:
20 гр масло
канела
10-12 зрели смокини
3 с.л. кокосови стърготини
3 с.л.натрошени бадеми
2-3 с.л.захар за декорация
филирани бадеми
2-3 напречно нарязани смокини
кокосови стърготини
малко от тестото за декорация на фигури по желание
От изброените продукти се замесва меко тесто и се оставя в хладилника за 30 минути. В отделен съд се задушават с маслото (20 гр) нарязаните смокини за 10 минути, отнемат се от огъня и се добавят останалите съставки за пълнежа на пая.
В тавичка за печене на пая се поставя и оформя тестото, така че плътно да прилепне до стените му. Прибавя се отгоре пълнежът и се заравнява с помощта на лъжица.
Следва декориране по желание със смокини, кокосови стърготини и бадеми (декорирах с колибри и едно смокиново цвете - бел.ред.)
Паят се пече до готовност на 190С (375F). Декоративните смокини се подреждат върху повърхността на пая 10 минути, преди да се извади от фурната.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.