12 бр.яйца 1 кг захар 10 кап.есенция ром 1 кг брашно тип 500 8 пак.ванилия 6 бр.банани 1.20 л.студена сладкарска сметана 1 шепашоколадови пръчици 200 гр.орехови ядки
1 Блатовете се пекат с две различни тавички - малката е с диаметър 16 см, а голямата е с диаметър 26 см. 2 За големият блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар. 3 Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода. 4 Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка. 5 Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 градуса за около 30 - 35 мин. - докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът). Трябват ни общо два големи блата. 6 За малкият блат: 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същият начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата. 7 На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 мл вода, 300 гр захар, 4 ванилии и 10 капки ром есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 мин. Слагаме ванилията и есенцията от ром. 8 Разбиваме и сметаната с миксера до сгъстяването и като се обърне купата надолу без последствия, значи е разбита добре и може да се шприцова със шприц а торти /украсява с различни формички. 9 Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния големия блат студен, сиропиран с горещ сироп. 10 Изчакваме малко да изстине сиропът и мажем със сметаната. 11 Редим кръгчетата банани. 12 Слагаме пак другия втори блат последен върху този и пак сиропираме. 13 Мажем със сметаната и редим бананите, но кръга вече намалява - според другия малък блат, който ще се слага после отгоре. 14 Поставяме отгоре малкия блат. Сиропираме пак и мажем със сметаната. Полагаме и последния малък блат, сиропираме, мажем само със сметаната не слагаме най отгоре банани. 15 И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само на долните големи блатове, украсяваме със шприца на розички, ръсим с шоколадовите пръчици. 16 Когато предстои 24 часа е супер вкусна за консумация - опитайте рецептата и ще се убедите. Да ви е сладко!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност