Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Смаш бургер с яйце

Сочно, питателно, неусотимо

5’ Подготовка
10’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Ако едно кюфте в бургера ви се струва малко, ето една рецепта за бургер с две такива. Ако пък си мислите, че бургерът ще стане прекалено висок и труден за отхапване, спокойно. Затова е кръстен smash (от англ. ез. "сплесквам", бел. ред.).

Ето и как се приготвя това удоволствие за сетивата.

Необходими продукти:

  • Питка за бургер
  • 1 яйце
  • 200 г телешка кайма
  • 2 бр. чедър слайс
  • Майонеза
  • Горчица
  • 1 глава лук
  • Айсберг
  • Резен бекон
  • 1 бр. средно голям картоф

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме незалепващ тиган или плоча за печене на силен огън. Добре е съдът да поседи на котлона около 10 мин. преди да започнем да приготвяме бургера, за да сме сигурни, че е достигната нужната температура.
  2. В друг тиган или фритюрник загряваме мазнина, в която да изпържим нарязания в желаната от нас форма картоф.
  3. Питката се разрязва на две половини през средата, които запичаме с няколко капки мазнина на тигана. Целта е вътрешната част на двете половини да не загори, но да хване твърда коричка, за да не попият сосовете в нея после. Около 30 сек. би трябвало да са достатъчни.
  4. Каймата разделяме на две топки от по 100 гр. С малко мазнина поставяме всяка топка в тигана като я притискаме с помощта на шпатула или друг плосък прибор. Тук трябва да се окаже максимален натиск върху мляното месо, за да стане кюфтето възможно най-тънко и плоско. Правим същото и с другата топка от каймата.
  5. Печем ги от всяка страна за по около 2 мин. Когато обърнем всяко кюфте да се запича от суровата му страна, след минута време поставяме по един слайс чедър върху него. Щом чедърът се разтопи, отстраняваме кюфтетата от огъня.
  6. В тигана запържваме 2-3 резена кромид лук, оформен на полумесеци. Тук не се слага мазнина, като целта е самият лук да хване коричка. До лука запържваме и яйцето, както и резен бекон.
  7. Долната страна на питката намазваме с малко горчица, а горната - с майонеза. Върху долната поставяме нарязан на ситно айсберг, а след това и двете кюфтета с чедър едно върху друго. Върху тях нареждаме яйцето, бекона и лука.
  8. Завършваме сглобяването на бургера с горната част на питката и по средата, за удобство, забиваме нож или дървена клечка за бургери.
  9. Сервираме бургера горещ, с гарнитура от пържени картофки.

Дайте оценка:

Тагове: горчица червен лук кайма телешка кайма питка бриош бекон картофи майонеза айсберг

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче