Ако едно кюфте в бургера ви се струва малко, ето една рецепта за бургер с две такива. Ако пък си мислите, че бургерът ще стане прекалено висок и труден за отхапване, спокойно. Затова е кръстен smash (от англ. ез. "сплесквам", бел. ред.).
Ето и как се приготвя това удоволствие за сетивата.
Необходими продукти:
- Питка за бургер
- 1 яйце
- 200 г телешка кайма
- 2 бр. чедър слайс
- Майонеза
- Горчица
- 1 глава лук
- Айсберг
- Резен бекон
- 1 бр. средно голям картоф
Начин на приготвяне:
- Загряваме незалепващ тиган или плоча за печене на силен огън. Добре е съдът да поседи на котлона около 10 мин. преди да започнем да приготвяме бургера, за да сме сигурни, че е достигната нужната температура.
- В друг тиган или фритюрник загряваме мазнина, в която да изпържим нарязания в желаната от нас форма картоф.
- Питката се разрязва на две половини през средата, които запичаме с няколко капки мазнина на тигана. Целта е вътрешната част на двете половини да не загори, но да хване твърда коричка, за да не попият сосовете в нея после. Около 30 сек. би трябвало да са достатъчни.
- Каймата разделяме на две топки от по 100 гр. С малко мазнина поставяме всяка топка в тигана като я притискаме с помощта на шпатула или друг плосък прибор. Тук трябва да се окаже максимален натиск върху мляното месо, за да стане кюфтето възможно най-тънко и плоско. Правим същото и с другата топка от каймата.
- Печем ги от всяка страна за по около 2 мин. Когато обърнем всяко кюфте да се запича от суровата му страна, след минута време поставяме по един слайс чедър върху него. Щом чедърът се разтопи, отстраняваме кюфтетата от огъня.
- В тигана запържваме 2-3 резена кромид лук, оформен на полумесеци. Тук не се слага мазнина, като целта е самият лук да хване коричка. До лука запържваме и яйцето, както и резен бекон.
- Долната страна на питката намазваме с малко горчица, а горната - с майонеза. Върху долната поставяме нарязан на ситно айсберг, а след това и двете кюфтета с чедър едно върху друго. Върху тях нареждаме яйцето, бекона и лука.
- Завършваме сглобяването на бургера с горната част на питката и по средата, за удобство, забиваме нож или дървена клечка за бургери.
- Сервираме бургера горещ, с гарнитура от пържени картофки.