Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладкиш със сухари

От Юммю Варналъ Юммю Варналъ
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Продукти:
12 броя сухар без сол;

За сиропа:

1 ½ ч.ч. (200 мл) захар;
2 ч.ч. вода;

За крема:

1л прясно мляко;
6 с.л. захар;
1 ванилия;
1 с.л. краве масло (маргарин);
6 с.л.брашно;
2 с.л. царевично нишесте;

За украса:

сметана (по избор),
орехи или други ядки.

В оригиналната рецепта сиропът се приготвя директно като се сложат заедно да се варят 5-6 минути, аз първо карамелизирах захарта и добавих топла вода и след това оставих да се вари. Готовият сироп се оставя да изстине 10 мин. и после се поливат добре предватително подредените сухари, трябваше да е в правоъгълна, но аз използвах кръгла тавичка. След сиропирането се прави крема, като към млякото се прибавят всички продукти с изключение на ванилията и маслото. Кремът непрекъснато се бърка докато се сгъсти, прибавят се ванилията и маслото, продължава да се бърка още 2-3 мин. и премахва от котлона. Отново се изчакват 5 мин., след което крема се изсипва върху сиропираните сухари и се заглажда.

Избрания вид сметаната се приготвя и се слага върху сладкиша след като кремът напълно е изстинал. (Между крема и сметаната, аз сложих домашно сладко от шипки - придаде приятен вкус, но в оригиналната рецепта няма такъв допълнителен слой.) Оформеният сладкиш се увива в полиетиленово фолио и се слага в хладилника за: желателно е 1 нощ или ако не възможно повече часове :) Сервира се поръсен с избраните ядки. Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ванилия сладкарска сметана бяло брашно прясно мляко заквасена сметана кафява захар вода орехи царевично нишесте сухар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче