Продукти:
12 броя сухар без сол;
За сиропа:
1 ½ ч.ч. (200 мл) захар;
2 ч.ч. вода;
За крема:
1л прясно мляко;
6 с.л. захар;
1 ванилия;
1 с.л. краве масло (маргарин);
6 с.л.брашно;
2 с.л. царевично нишесте;
За украса:
сметана (по избор),
орехи или други ядки.
В оригиналната рецепта сиропът се приготвя директно като се сложат заедно да се варят 5-6 минути, аз първо карамелизирах захарта и добавих топла вода и след това оставих да се вари. Готовият сироп се оставя да изстине 10 мин. и после се поливат добре предватително подредените сухари, трябваше да е в правоъгълна, но аз използвах кръгла тавичка. След сиропирането се прави крема, като към млякото се прибавят всички продукти с изключение на ванилията и маслото. Кремът непрекъснато се бърка докато се сгъсти, прибавят се ванилията и маслото, продължава да се бърка още 2-3 мин. и премахва от котлона. Отново се изчакват 5 мин., след което крема се изсипва върху сиропираните сухари и се заглажда.
Избрания вид сметаната се приготвя и се слага върху сладкиша след като кремът напълно е изстинал. (Между крема и сметаната, аз сложих домашно сладко от шипки - придаде приятен вкус, но в оригиналната рецепта няма такъв допълнителен слой.) Оформеният сладкиш се увива в полиетиленово фолио и се слага в хладилника за: желателно е 1 нощ или ако не възможно повече часове :) Сервира се поръсен с избраните ядки. Да ви е сладко!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност