2 големи патладжана
1 с.л. сушен риган
сол на вкус
черен пипер
може да сложите и малко люто
1 глава лук - ситно нарязан
2 скилидки чесън - пресовани или ситно нарязани
1 връзка магданоз - ситно накълцани листенца
2 с.л. каперси, подсушени от маринатата си
1 шепа зелени маслини без костилките - може и цели, но е по-добре да ги нарежете на половинки
2-3 с.л. билков оцет
4 големи домата - по-добре белени и нарязани на средно големи парчета, но ако не ви се занимава, може и небелени
30 г едро счукани бадеми
1. Патладжаните се режат на едри парчета - кръгове с дебелина 1 см. и след това кръговете се режат на половинки, а по-големите - на четвъртинки.
2. В дълбок тиган се сипва мазнина и се загрява до висока температура. Сипват се патладжаните и ригана и се пържат около 5 минути, като се раздрусват и разбъркват, за да се обработят от всички страни. Олиото трябва да е достатъчно (почти един пръст), за да не се налага да доливате, а температурата да е наистина висока. Ако не е така - патладжаните ще попият мазнината и ще станат тежки, същото така ще вземете най-нездравословното от процеса на пърженето.
3. Когато патладжаните станат златисти от двете страни, сипете в тигана лука, чесъна и магданоза. Готви се още две минути на силния огън.
4. Каперсите, маслините и оцетът се пускат в тигана и се разбърква.
5. Добавят се и доматите, разбърква се и се оставя да къкри (това е, когато температурата на котлона е слаба - например от 9 степени, вие включвате 6-тата) за 10 минути, като разбърквате от време на време.
6. На 10-ата минута слагате подправките и бадемите и оставяте за още 5 минути.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност