Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадова торта с портокали

От menyanthe menyanthe
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За 1 блат (26 см диаметър):
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 яйца
80 г масло
1/3 ч.ч. горещо кафе
1/3 ч.ч. течна сладкарска сметана
настъргана кора от 1 портокал
6 ч.л. какао
1 с.л. ром
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

За крема:
400 г шоколад (черен или 50% черен, 50% млечен шоколад – ако се използва само млечен или бял шоколад, кремът няма да стегне достатъчно и ще стои по-течен)
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
200 г масло

За сиропиране:
равни части прясно изцеден портокалов сок и кафе се смесват с 1 с.л. ром

Първо се приготвя кремът. Шоколадът се разтапя на водна баня. След това към него се добавя сметаната и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Добавя се и маслото и се разбърква, докато се разтопи напълно. Сместа се отделя от котлона и се оставя да изстине на стайна температура, като се разбърква периодично, заради маслото (когато е горещо, стои отгоре като течност над крема). Необходими са няколко часа за изстиването на крема.

Приготвяне на блатовете: Захарта се разбива с маслото до кремообразна консистенция. Добавят се яйцата и се разбива отново. Отделно се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Половината от сухата смес се добавя към сместа. Добавя се и кафето, предварително разбъркано със сметаната. Отново се разбива сместа. Добавят се останалата част от сухите съставки, настърганата портокалова кора и 1 с.л. ром и се разбърква отново.

Готовата смес се изсипва във форма за блат върху намазана с олио хартия за печене и се пече около 30 минути на 180°С. Проверява се с клечка за зъби – ако излезе суха, значи е готов. Като се извади от фурната, преди да се извади от формата се оставя да изстине. Готовият блат е изключително мек и се чупи/разпада лесно – внимателно го извадете от формата. Ако се счупи – не се притеснявайте. Опитайте се да спасите максимално количество от него и го подредете върху поставката за торта.

Сиропирайте го и след това го намажете с част от крема. Упражнението се повтаря и за втория и третия блат. Измажете цялата торта с крема внимателно, тъй като блатовете се чупят лесно. Накрая украсете тортата с портокали и я оставете да стегне в хладилника.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол портокал яйца бяла захар сладкарска сметана какао кафе бакпулвер сода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче