Необходими продукти:
За блатовете:
- 200 г брашно
- 50 г какао на прах
- 200 г захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
- 2 яйца
- 100 мл олио масло
- 200 мл айран или кисело мляко, разредено с вода
- 100 мл горещо еспресо
За крема:
- 200 г натурален шоколад (70% какао)
- 150 мл сладкарска сметана
- 100 г масло, на стайна температура
- 50 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
За сиропиране:
- 100 мл еспресо, може леко подсладено
За декорация:
- Шоколадови стърготини или какао на прах
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C и покрийте дъното на две еднакви кръгли форми за торта с хартия за печене.
- Смесете в голяма купа сухите съставки - брашното, какаото, захарта, содата, бакпулвера и солта. В отделна купа разбийте яйцата, добавете олиото и айрана, след което постепенно добавете мокрите към сухите съставки. Накрая добавете горещото кафе и разбъркайте до гладка смес.
- Разделете тестото между двете форми и печете около 25-30 минути. Оставете блатовете да се охладят напълно.
- Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна и го оставете леко да се охлади. В купа разбийте мекото масло с пудрата захар, докато стане кремообразно. Постепенно добавете разтопения шоколад и ванилията, като продължавате да разбивате. Накрая добавете сметаната и разбийте до гладък крем.
- Ако блатовете са леко бухнали, изравнете ги с нож. Сиропирайте първия блат с половината от приготвеното кафе. Нанесете щедър слой крем и поставете втория блат отгоре. Сиропирайте и него, след което покрийте цялата торта с останалия крем.
- Украсете тортата с шоколадови стърготини или поръсете с какао на прах. Оставете я да се охлади в хладилник за поне 2-3 часа, за да се стегне кремът.