Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадова торта с кафени нотки

Подарете си този сладък разкош

40’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 200 г брашно
  • 50 г какао на прах
  • 200 г захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 2 яйца
  • 100 мл олио масло
  • 200 мл айран или кисело мляко, разредено с вода
  • 100 мл горещо еспресо

За крема:

  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • 150 мл сладкарска сметана
  • 100 г масло, на стайна температура
  • 50 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

За сиропиране:

  • 100 мл еспресо, може леко подсладено

За декорация:

  • Шоколадови стърготини или какао на прах

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C и покрийте дъното на две еднакви кръгли форми за торта с хартия за печене.
  2. Смесете в голяма купа сухите съставки - брашното, какаото, захарта, содата, бакпулвера и солта. В отделна купа разбийте яйцата, добавете олиото и айрана, след което постепенно добавете мокрите към сухите съставки. Накрая добавете горещото кафе и разбъркайте до гладка смес.
  3. Разделете тестото между двете форми и печете около 25-30 минути. Оставете блатовете да се охладят напълно.
  4. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна и го оставете леко да се охлади. В купа разбийте мекото масло с пудрата захар, докато стане кремообразно. Постепенно добавете разтопения шоколад и ванилията, като продължавате да разбивате. Накрая добавете сметаната и разбийте до гладък крем.
  5. Ако блатовете са леко бухнали, изравнете ги с нож. Сиропирайте първия блат с половината от приготвеното кафе. Нанесете щедър слой крем и поставете втория блат отгоре. Сиропирайте и него, след което покрийте цялата торта с останалия крем.
  6. Украсете тортата с шоколадови стърготини или поръсете с какао на прах. Оставете я да се охлади в хладилник за поне 2-3 часа, за да се стегне кремът.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар пудра захар ванилия сладкарска сметана какао кафе бяло брашно бакпулвер сода кисело мляко натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче