Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

за блата:

50 г. какао,
¾ ч.ч.вряла вода,
6 яйца,
1 ч.ч. захар,
½ ч.ч.олио,
2 ч.ч. брашно,
3 с.л.смлени бадеми,
1 бакпулвер

за сиропиране:


1 ч.ч. подсладена газирана напитка

за крема:

500 мл течна сладкарска сметана,
200 г течен шоколад

за декориране:

100 г филирани бадеми (използвах орехи),
50 г черен шоколад.



Какаото се залива с вряла вода и се разбърква. Оставя се настрани да се охлади. Отделят се белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се добавя половината захар и се бият до устойчиви връхчета.

В отделна купа се разбиват жълтъците с останалата захар, добавят се олиото, пресятото с бакпулвера брашно, смлените бадеми и поизстиналото какао (тестото става много гъсто). Към тази смес на три пъти се добавят разбитите белтъци, като се разбърква внимателно с лопатка, докато се хомогенизира тестото. Форма за торта с падащ борд (24 см) се застила с хартия за печене и се излива тестото. Пече се в предварително загрята на 180С фурна, като се пробва с клечка. След изпичане формата се оставя да се охлади леко - 10-15мин., след което се отстранява борда, хартията и блата се оставя на решетка да изстине напълно. Течния шоколад се разбърква с малко количество от течната сметана. Останалата се разбива на плътна пяна, смесва се с шоколада.

Блатът се разрязва на три пласта, всеки от тях се сиропира и се намазва с крем (аз добавих 1 бурканче сладко от смокини между блатовете). Тортата се сглобява и се измазва отстрани и отгоре. Филираните бадеми (орехи) се поръсват отстрани. Отгоре се декорира с решетка от разтопен шоколад. Готовата торта се оставя да отлежи в хладилник поне 2 часа преди да се разреже.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца бяла захар сладкарска сметана какао бяло брашно течен шоколад бакпулвер бадеми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче