Необходими продукти:
- ½ с.л. зехтин
- 2 средно големи глави лук, нарязани на кубчета
- 2 стръка селъри, нарязани на еднакви резени
- 2 скилидки чесън, смачкани
- ½ малка връзка мащерка
- 3 големи моркова, обелени и нарязани на едро
- 2 големи корена пащърнак, обелени и нарязани на едро
- 1 л зеленчуков бульон
- 100 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в достатъчно голяма тенджера. Запържете лука и селърито за 10 мин. Разбърквайте от време на време, докато омекнат. Ако започнат да залепват за дъното на съда, сипете съвсем малко вода.
- Добавете след това чесъна, листенцата мащерка и ½ ч.л. черен пипер. Гответе още 2 мин.
- Сложете морковите и пащърнака, сипете бульона и оставете да заври. Намалете котлона и нека течността къкри 20 мин. Разбърквайте.
- Пасирайте супата с блендер до гладкост. Добавете сметаната, разбийте отново и сервирайте с хрупкав хляб или крутони.
ИЗБРАНО