Панфорте е любим италиански сладкиш. Произхождащ от Сиена, този традиционен сладкиш днес може да се намери в цяла Италия и извън нея. Toй е пълен с ядки и плодове и е идеален за сервиране с кафе.
Традиционно само за Коледа, този сладкиш вече се предлага целогодишно и е чудесен за хапване по всяко време! Ето как да си го приготвите.
Необходими продукти:
- 100 г сурови бадеми
- 100 г сурови лешници
- 100 г шамфъстък
- 70 г сушени смокини
- Реклама след 7-ми параграф
- 70 г сушени сини сливи
- 30 мл бадемов ликьор
- 100 г брашно
- 2 с. л. какао
- 1 ч. л. канела
- 100 г черен шоколад
- 140 г мед
- 3 с. л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- Първо загрейте фурната на 180 градуса. Формата трябва да е с диаметър 20 см. и да я покриете с хартия за печене. Брашното се смесва с канелата, смокините, шоколада, ядките, какаото, бадемовият ликьор и сушените плодове. Разбърквате добре, за да може брашното да покрие всички продукти.
- Кафявата захар, медът и водата се смесват в тенджера и се оставят на умерен огън да заврат. Варят се за около 10-15 минути. Още докато е гореща сместа, тя се изсипва в купата при останалите продукти и се бърка много бързо.
- Всичко това се прехвърля във формата за печене, като печенето отнема около 20 минути. Оставя се да се охлади във формата и се поръсва с пудра захар.